Annonce
Erhverv

USA's underskud er steget med firecifret milliardbeløb

USA's præsident Donald Trumps store skattereform har sendt landets underskud markant op, viser ny rapport.

En stor skattereform og flere udgifter har øget USA's allerede markante underskud, viser ny rapport.

Pengene fosser ud af statskassen i USA. Det viser en ny rapport fra den amerikanske kongres' uafhængige økonomiske kontor, CBO - Congressional Budget Office.

I de første 11 måneder af den amerikanske stats finansår, der slutter med september, lyder underskuddet på 895 milliarder dollar - 5768 milliarder kroner. Det er 222 milliarder dollar - eller 33 procent mere - end i samme periode sidste år.

Ifølge rapporten fra CBO er skattereformen, der er USA's præsident Donald Trump signaturlovgivning, en stor del af forklaringen.

På trods af at USA's økonomi er i solid vækst, så steg statens indtægter blot med en procent i finansårets første 11 måneder, mens udgifterne steg med syv procent.

Blandt andet er indtægterne fra selskabsskat faldet med 71 milliarder dollar til 163 milliarder dollar, og CBO anfører skatteloven som bærende årsag.

Modsat er udgifterne til forsvaret steget med 37 milliarder dollar til 552 milliarder dollar. Renter på USA's statsgæld er steget med 55 milliarder dollar til 343 milliarder dollar i perioden.

Det betyder, at renteudgifter ifølge Washington Post alene koster næsten det samme som udgiften til Medicaid - statens støtteordning til medicin.

Siden 2010 er USA's statsgæld tæt på fordoblet til 21.500 milliarder dollar.

- Det er forundrende, at tingene (gælden og underskuddet red.) er blevet så meget værre, og folk er så meget mere ligeglade, siger formanden for organisationen "Committee for a Responsible Federal Budget", Maya MacGuiness, til Washington Post.

Over for Washington Post forsvarer det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Kevin Brady, at man har sænket skatten og lagt til underskuddet for at støtte erhvervslivet:

- Jeg synes, at det er en moderat investering i en dramatisk forbedring af økonomien. Mange af vores borgere, der helt havde tabt håbet om at finde et godt job, har nu fået håbet tilbage og søger job.

- Det er en investering, der betaler sig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce