Annonce
Sport

USA's kvindelandshold forlanger formue af eget forbund

Bernadett Szabo/Reuters
Spillerne føler sig kønsdiskrimineret og kræver 456 millioner kroner i erstatning fra landets fodboldforbund.

66 millioner dollar. 456 millioner danske kroner.

Annonce

Så meget kræver spillerne på USA's succesrige kvindelandshold i fodbold udbetalt i erstatning for kønsdiskrimination fra deres eget fodboldforbund, U.S. Soccer Federation (USSF).

Sagen har været kendt længe, men torsdag kom der tal på størrelsen af søgsmålet, der ifølge New York Times er indgivet til en lokal ret i Los Angeles.

Det er et konsulentfirma, som på spillernes vegne har regnet sig frem til beløbet, der altså er endt lige i underkanten af en halv milliard danske kroner.

Spillerne er utilfredse med, at de bliver betalt mindre end deres mandlige kolleger for at spille på landsholdet.

Forhandlinger om ligeløn har ikke ført til et resultat, og derfor skal striden nu afgøres i en retssag, der begynder 5. maj.

Forbundet forsvarer sig med, at kvinderne har valgt en anden lønstruktur med andre goder end mændene, og at lønningerne derfor ikke er direkte sammenlignelige.

Men den forklaring køber spillerne ikke.

- Ved de sidste forhandlinger fastholdt forbundet, at ligeløn ikke var et alternativ, uanset hvilken struktur aftalen har.

- Kernen er, at kvinderne blev tilbudt mindre i løn end mændene. Dette definitionen på kønsdiskrimination, og selvfølgelig blev forslaget afvist, har spillernes talskvinde, Molly Levinsen, forklaret.

Det amerikanske kvindelandshold er i modsætning til mændene i den absolutte verdenselite. På kvindesiden har USA vundet de seneste to verdensmesterskaber, senest ved VM i Frankrig sidste sommer.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce