Annonce
Udland

USA sætter økonomi først i fredsplan for Mellemøsten

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Trumps svigersøn er i Mellemøsten med storstilet investeringsplan for palæstinensere og dele af regionen.

En storstilet investeringsplan for de palæstinensiske områder - og for Egypten, Jordan og Libanon - skal skabe nyt momentum og vilje til fred i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

USA har sat økonomien først i nyt fredsplan for Mellemøsten. Præsident Donald Trumps svigersøn og rådgiver, Jared Kushner, er arkitekten bag planen. Tirsdag blev den drøftet ved en workshop i Bahrain.

- Denne plan er århundredets mulighed for palæstinenserne, siger Jared Kushner.

Han understreger, at tidligere uløselige politiske problemer vil blive opfattet anderledes med nye økonomiske perspektiver.

Workshoppen i Bahrain bliver boykottet af Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed. Og israelerne er ikke inviteret med til den.

Politiske løsninger er ikke på dagsordenen ved todages mødet.

- Men det er klart, at økonomisk vækst og velstand for palæstinenserne ikke er mulig uden en varig og retfærdig politisk løsning på konflikten. En løsning som garanterer Israels sikkerhed og den palæstinensiske befolknings værdighed, siger Kushner.

Han erkender dog, at der er udbredt skepsis over for Trump-administrationens udspil. Ikke mindst fordi Trump har stået for en klar pro-israelsk politik - blandt andet med anerkendelsen af Jerusalen som Israels hovedstad.

- Mit direkte budskab til den palæstinensiske befolkning er, at uanset hvad de, der tidligere har svigtet jer, siger, så har præsident Trump og USA ikke opgivet i forholdet til jer, sagde han.

Den økonomiske plan, som Det Hvide Hus offentliggjorde lørdag, lægger op til, at der skal investeres 50 milliarder dollar (op mod 329 milliarder kroner) i regionen over de næste ti år.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce