Annonce
Udland

USA-kender: Trump tager første skridt mod afvikling af Iran-atomaftale

USA's præsident Donald Trump lancerede fredag i Washington sin ny strategi for atomaftalen med Iran. Iran lever ikke op til aftalens ånd, sagde han.

Trump mener ikke, at Iran lever op til atomaftalen. Trump vil gerne lægge pres på Iran, siger redaktør.

Det er første skridt mod en afvikling af atomaftalen med Iran, når den amerikanske præsident, Donald Trump, i en tale fredag nægter at bekræfte, at iranerne lever op til betingelserne i aftalen.

Det vurderer USA-ekspert Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com.

- Det er et signal til iranerne om, at nu går man i gang med at se på denne her aftale og vil presse dem til en genforhandling, siger han.

Iranske embedsmænd har dog sagt, at de ikke vil genforhandle aftalen fra 2015.

Trump holdt sin tale i Washington fredag om atomaftalen med Iran. Her sagde han, at han kræver en skrappere linje over for Iran.

- Iran lever ikke op til aftalens ånd, lød det.

Dermed sender han sagen videre til Kongressen, der nu har 60 dage til at forsøge at finde en løsning på de dele af aftalen, som Trump er utilfreds med.

En af de muligheder, Kongressen har, er at genindføre nogle af de sanktioner, der blev ophævet efter indgåelsen af aftalen.

Hvad Kongressen vælger at gøre, bliver da også den afgørende faktor for aftalen, forklarer Philip Chr. Ulrich.

- Det hele står og falder med, hvordan Kongressen håndterer det her.

- Hvis Kongressen genindfører sanktioner mod iranerne, er det dødsstødet til denne aftale. Så kan iranerne sige, at USA ikke lever op til sine forpligtelser, så derfor vil vi ikke leve op til vores del, siger han.

Atomaftalen med Iran indebærer, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram.

Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod Iran. Sanktionerne lagde Irans økonomi i ruiner.

Hvis USA ender med at skrotte aftalen, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Potentielt kan det betyde, at iranerne vil gå tilbage til at udvikle atomvåben - på trods af, at de siger, at de aldrig har prøvet på det.

- Desuden kan intensiteten i magtkampen mellem iranerne og saudiaraberne øges i kraft af, at iranerne vil begynde at føle sig pressede igen, siger Philip Chr. Ulrich.

Irans magtfulde Revolutionsgarde

USA's finansministerium meddeler, at sanktioner mod Revolutionsgarden er en udvidelse af eksisterende sanktioner fra 2001. De indføres som straf for Revolutionsgardens støtte til Quds-styrken.

* Revolutionsgarden er Irans mest magtfulde enhed inden for landets sikkerhedsstyrker.

* Den blev oprettet i 1979 for at beskytte præstestyret efter revolutionen, der resulterede i oprettelsen af en islamisk republik i Iran.

* Den paramilitære Quds-styrke, der tæller 10.000-15.000 mand, er en kontroversiel gren af Revolutionsgarden. Quds-styrken står for operationer i udlandet og menes at have stor indflydelse på blandt andet Hizbollah i Libanon og shiamilitser i Irak og Syrien.

* Revolutionsgarden har kontrol med store dele af Irans økonomi og har en ikke ubetydelig indflydelse på landets politiske system.

* Revolutionsgarden kontrollerer Irans omstridte missilprogram og har sin egen hær, flåde og luftvåben.

* Revolutionsgarden består af omkring 125.000 mand. Den kontrollerer Basij-militsen, der kan mobilisere en million mand.

* Revolutionsgarden refererer direkte til Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, og ikke til landets militære ledelse.

Kilder: NTB, Reuters

FAKTA: Det går atomaftalen med Iran ud på

USA's præsident, Donald Trump, ventes fredag aften dansk tid at komme med en udmelding om atomaftalen med Iran fra 2015.

Donald Trump har den seneste tid truet med at trække USA ud af aftalen.

Forstå, hvad aftalen om Irans atomprogram går ud på her:

* Aftalen blev indgået i juli 2015 mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. Tyskland er også med i de såkaldte "Fem plus En".

* Aftalen indebærer blandt andet, at Iran skal afvikle centrale dele af sit atomprogram. Iran har opfyldt alle krav i atomaftalen.

* Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod Iran. Sanktionerne lagde Irans økonomi i ruiner.

* Med ophævelse af sanktionerne blev det blandt andet muligt at sende penge ind og ud af landet, og Iran fik adgang til omkring 100 milliarder dollar, som havde været indefrosset i banker i udlandet.

* Det første krav i aftalen gik ud på, at Iran skulle reducere sine lagre af "lavberiget uran" med 98 procent, så der ikke er tilstrækkelige mængder tilbage til at lave atomvåben. Det meste uran blev sendt til Rusland.

* Desuden skulle landet afvikle 12.000 centrifuger. De blev brugt til at berige uran, som bruges til at lave atomvåben.

* Iran har fjernet og ødelagt kernen i atomreaktoren i Arak, et af de mest centrale atomkraftværker. Værket kunne producere nok plutonium til at lave to atombomber om året.

* Hvis USA trækker sig fra aftalen, kan det få andre lande rundt om i verden til at anskaffe sig atomvåben.

* Det er vurderet, at hvis Iran igen ønsker at producere atomvåben, vil det tage landet et år at få dem udviklet.

Kilder: dpa, ritzau,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Annonce