Annonce
Udland

USA kalder canadiers dødsdom i Kina for politisk motiveret

Mandag blev canadieren Robert Lloyd Schellenberg idømt dødsstraf i Kina. USA kalder dommen for en politisk motiveret beslutning.

Det udløser stor kritik fra USA, at en 36-årig canadisk statsborger er blevet idømt dødsstraf i Kina.

USA kalder Kinas dødsdom til en canadisk statsborger for "politisk motiveret".

Det oplyser USA's udenrigsministerium natten til torsdag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Meldingen kommer, efter at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, og Canadas ditto, Chrystia Freeland, tirsdag diskuterede dommen i en telefonsamtale.

Her udtrykte begge ministre "deres bekymring over de vilkårlige tilbageholdelser og den politisk motiverede fængsling af canadiske statsborgere".

Det meddeler talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Robert Palladino.

Den 36-årige canadiske statsborger Robert Lloyd Schellenberg blev i november idømt 15 års fængsel i Kina for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin fra Kina ind i Australien.

Mandag blev hans straf ændret til dødsstraf.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen.

Robert Lloyd Schellenberg påstår, at han er uskyldig.

Canada bad onsdag Kina om at benåde Schellenberg.

Landets premierminister, Justin Trudeau, siger, at han er "ekstremt bekymret" over dommen. Han og Chrystia Freeland har i ugens løb begge holdt samtaler med flere af verdens ledere for at lægge pres på Kina.

Canada og Kina har befundet sig i en hård strid, siden canadiske myndigheder i december anholdt topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou.

Anholdelsen skete på anmodning fra USA, der ønsker hende udleveret til mulig retsforfølgelse. Siden da har Kina tilbageholdt tre canadiere.

Michael Kovrig, som er tidligere diplomat og rådgiver fra den internationale tænketank ICG, samt erhvervsmanden Michael Spavor er blevet anholdt for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

1. december blev den canadiske lærer Sarah McIver anholdt, beskyldt for at have arbejdet illegalt i Kina. Efter 29 dage blev hun frigivet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce