Annonce
Udland

USA forventer at fordoble eksport til Kina efter aftale

Derek R. Henkle/Ritzau Scanpix
Ifølge USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, afhænger succes for handelsaftale helt af Kina.

USA's eksport til Kina vil næsten blive fordoblet som følge af den delaftale om handel, de to lande fredag blev enige om.

Det siger Robert Lighthizer, der som USA's handelsrepræsentant har ledet handelsforhandlingerne med Kina.

Fredagens aftale er endnu ikke underskrevet, men Lighthizer forsikrer, at bortset fra nogle få justeringer er aftaleteksten klar til at blive officielt blåstemplet.

Det siger han søndag i programmet "Face the Nation" på tv-stationen CBS.

Aftalen er første fase af en handelsaftale, som USA og Kina har forhandlet om i over to år.

Som led i aftalen suspenderer begge parter planlagte toldforhøjelser.

USA sætter også toldsatsen ned på visse kinesiske varer i bytte for en øget kinesisk import af amerikanske landbrugsprodukter.

Robert Lighthizer forventer, at Kina øger sit årlige køb af landbrugsvarer til mellem 40 og 50 milliarder dollar over de næste to år.

I 2017 eksporterede USA landbrugsprodukter til Kina for cirka 24 milliarder dollar. Det er det sidste hele år, inden verdens to største økonomier i sommeren 2018 begyndte at lægge told på hinandens varer og skød handelskrigen i gang.

Begge lande havde varslet nye toldforhøjelser med virkning fra søndag, men de er nu suspenderet som følge af fredagens delaftale.

Om delaftalen så også bliver en succes, er ifølge Robert Lighthizer helt op til Kina.

- Det afhænger af, hvem der tager beslutningerne i Kina, ikke i USA, siger han.

- Hvis strammerne står for beslutningerne, får vi et andet resultat, end hvis de reformvenlige træffer beslutningerne, som vi håber, siger Lighthizer.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce