Annonce
Udland

USA fordømmer Kina for militære øvelser med bombefly

Kina har for første gang foretaget prøveflyvninger med bombefly i det omstridte Sydkinesiske Hav.

USA kritiserer Kina for "fortsat militarisering" af et omstridt område i Det Sydkinesiske Hav, hvor kinesiske luftstyrker for første gang lørdag landede langtrækkende bombefly.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i en pressemeddelelse.

Lørdag kunne det kinesiske statsmedie The China Daily berette, at de kinesiske luftstyrker havde foretaget prøveflyvninger med H-6K-bombefly i Det Sydkinesiske Hav.

H-6K-bombefly har en kampradius på knap 3500 kilometer, hvormed Kina fra Det Sydkinesiske Hav har hele det sydøstlige Asien inden for rækkevidde.

Kina har en igangværende strid med flere nabolande omkring øerne, koralrevene og lagunerne i Det Sydkinesiske Hav. Området er afgørende i forhold til global handel, det er rigt på fisk og indeholder potentielt olie- og gasreserver.

Det kinesiske udenrigsministerium oplyser i en meddelelse, at øvelsen blandt andet indebar takeoff, landinger og simulerede luftangreb mod mål i havet.

Øvelserne styrker de kinesiske luftstyrkers "reelle kampevne mod alle former for maritime sikkerhedstrusler", oplyser en militærekspert, der er citeret i udenrigsministeriets meddelelse.

USA har ingen territoriale krav i området, men insisterer på, at der skal være fred og navigationsfrihed i Det Sydkinesiske Hav. Derfor er de kinesiske luftfartsøvelser ildeset i amerikanske øjne.

- Kinas fortsatte militarisering af de omstridte områder i Det Sydkinesiske Hav medvirker udelukkende til at øge spændingerne og destabiliseringen af regionen, siger Christopher Logan, der er talsmand for Pentagon.

Kina har sydligere i Det Sydkinesiske Hav opført syv menneskeskabte øer udstyret med avancerede radarsystemer og andre faciliteter, som kan anvendes militært.

Ifølge USA er formålet med den kinesiske militarisering af området at styrke Kinas eget territoriale krav i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce