Annonce
Udland

USA-kender om topdiplomat: Han ødelægger alt for Trump

Drew Angerer/Ritzau Scanpix
En af Trumps nærmeste allierede har svækket præsidenten væsentligt under afhøring i omstridt Ukraine-sag.

Donald Trump førte en "noget for noget"-politik. Og det gjorde han i forsøget på at presse politiske ledere i Ukraine til at undersøge forhold omkring Trumps demokratiske rival Joe Biden og dennes søn.

Det har USA's EU-ambassadør, Gordon Sondland, onsdag forklaret under en høring i Kongressen. Netop Sondland har en særlig stor betydning i sagen om præsident Trumps mulige magtmisbrug.

Det vurderer USA-kender Mette Nøhr Claushøj. Hun har en master i amerikansk politik og har blandt andet arbejdet som udenrigspolitisk rådgiver for den danske ambassade i Washington D.C.

- Det er jo totalt ødelæggende for Trump-administrationen. Jeg har aldrig set noget lignende under offentlige høringer.

- Han har bekræftet, at der var tale om afpresning, korruption, bestikkelse - eller hvad man skal kalde det - og så har han bekræftet, at alle vidste, at det foregik. Alle ministre, alle diplomater og præsidenten selv, siger hun.

Gordon Sondland er kendt som en nær allieret til Donald Trump.

- Det er en diplomat, som Trump selv har udpeget. Det er ikke en, som en af Trumps ministre har udpeget. Det er ikke en karrierediplomat.

- Det er en mand, der aktivt har arbejdet for, at Trump skulle komme til som præsident, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

Høringerne i Kongressen skal afgøre, hvorvidt der kan rejses en rigsretssag mod Trump, hvilket i sidste ende kan medføre, at han må forlade sin post.

I onsdagens høring har Sondland forklaret, at præsidenten - efter hans opfattelse - har blokeret for militærhjælp til Ukraine i forbindelse med sit ønske om, at den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, satte gang i en efterforskning af Joe Biden og Bidens søn Hunter Biden.

Sønnen tog i 2014 imod en højt betalt stilling i et ukrainsk energikonsortium.

- Man kan ikke komme uden om nu, at der er beviser nok, lyder det fra Mette Nørh Claushøj efter Gordon Sondlands forklaring.

Hun peger videre på, at Det Hvide Hus har muligvis forsøgt at gøre den amerikanske EU-ambassadør til syndebuk i sagen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at når han siger, hvad han gør i dagens høring, så er det, fordi der har været tegn på fra Det Hvide Hus' side, at man ville give ham skylden for det hele, siger Mette Nøhr Claushøj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce