Annonce
Indland

Usædvanligt syn i Jylland: Vild pelikan på weekendophold

Bent Jakobsen/Blåvand Fuglestation/Ritzau Scanpix
Lørdag blev en hvid, vild pelikan opdaget i Filsø ved Varde. Mandag er den set i Nordjylland.

En pelikan pendler tilsyneladende mellem jyske vådområder i disse dage.

Lørdag blev den opdaget i Filsø i Sydvestjylland, søndag blev den observeret i Vejlerne i Nordjylland, og samme sted er den set mandag.

Det er langtfra hver dag, at det sker, fortæller ornitolog hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Henrik Haaning Nielsen.

- Det er meget, meget usædvanligt. Der er meget få fund af pelikaner i Danmark. Det er under ti, siger Henrik Haaning Nielsen.

Ornitologen har selv set pelikanen mandag morgen, og ifølge ham er der tale om en pelikan fra sidste år.

- Sandsynligvis er pelikanen trukket nordpå til Danmark med den seneste varmebølge fra sydøst. Den blev set i Tyskland, inden den nåede Filsø og nu Vejlerne.

- Yngre fugle er kendt for at prøve ting af og kan finde på at komme på afveje. De to ting lagt sammen kan godt tyde på, at det er en spontan og vild fugl, siger Henrik Haaning Nielsen.

Hvis man vil se pelikanen, vurderer ornitologen, at der er bedst chance for at se den i Skagen.

- Måske flyver den til Skagen og vender næbet sydpå igen for måske at slå sig ned i Lille Vildmose eller Ulvedybet en dags tid. Det hører vi nok om, for den er ikke sådan at overse, siger Henrik Haaning Nielsen.

Ifølge ornitologen er det meget usandsynligt, at den hvide pelikan slår sig ned i Danmark.

- Det er nok for koldt til, at pelikaner kan trives. Jeg tror ikke, den bliver mere end et par dage, siger Henrik Haaning Nielsen.

Den hvide pelikan yngler fåtalligt i Europa i flere lande omkring Sortehavet, blandt andet i Ukraine, hvor den har været i svag fremgang de senere år.

I Danmark er hvid pelikan senest set i 2013 ved Aabenraa og i august 2010, da et eksemplar blev opdaget på Læsø.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce