Annonce
Faaborg-Midtfyn

Usædvanlig opgave for tandlægen: Skal lave guldkrone til "enhjørning-horn"

John Geipel Barbara Strøm-Baris, Susi Hansen og Niels Liisberg lægger stretegi for, hvor enhjørningens horn kan få sin værdighed tilbage. Foto: Torsten Cilleborg
Indehaveren af Lyø Skrønemuseum, Susi Hansen, lader sin afdøde mands vielsesring omsmelte til en tandkrone i guld.

Faaborg: Det var en noget usædvanlig gæst, tandlæge Niels Liisberg og tandtekniker John Geipel i mandag fik "i stolen" på klinikken, Rådhusgården i Faaborg. Ind kom Susi Hansen, Lyø, med en "patient" svøbt ind i tæpper.

Hendes enhjørninghorn har knækket spidsen, og indehaveren af Lyø Skrønemuseum havde taget vielsesringen, der tilhørte hendes nu afdøde mand, Viggo Hansen, med til tandlægen for at få ringen smeltet om til en guldkrone, så det snoede horn, kan blive helt og smukt igen.

- Den fikser vi selvfølgelig, beroligede tandlæge Niels Liisberg.

Annonce
Narhvalens stødtand har længe været et evolutionært mysterium, og der har været mange teorier om dens funktion.

Den nyeste forskning viser imidlertid, at stødtanden er et superfølsomt sanseorgan, der kan indsamle værdifulde informationer om forholdene i vandet.

Hjembragt fra Grønland

Nu er den 68-årige enke som nævnt indehaver af et skrønemuseum, og derfor er Susi Hansen ikke underlagt helt de samme normer om, at det, hun fortæller, skal kunne tåle trykprøvning på samme måde, som det du læser i avisen, så lad os ile med at slå fast, at hornet fra Susi Hansen enhjørnning har siddet på en grønlandsk narhval.

Det er hjembragt fra nord af Susi Hansens gode veninde Barbare Strøm-Baris, der driver bed & breakfast på eventyrøen i det Sydfynske Øhav.

Hvad den meter lange stødtand er vokset ud på er ikke så væsentligt for Susi Hansen, det blot konstaterer:

- Det ville jo være svært at drive et skrønemuseum uden et horn fra en enhjørning.

Første narhvaltand på klinikken

Ovre på Lyø passes og plejes hornet, og børn får lov at børste det med en tandbørste dyppet i olivenolie. Men nu er problemet altså, at den yderste spids er knækket af.

Den nød klagede Susi Hansen en dag på havnen på Lyø til sejleren og tandlægen Niels Liisberg, som var gode venner med Susi Hansens afdøde mand, skipper og museumsmand, Viggo Hansen, og Niels Liisbergs reaktion var:

- Kom da over med den.

Susi Hansen tog ham mandag på ordet, og Niels Liisberg var hurtigt til at alliere sig med sin gode kollega, tandtekniker John Geipel.

- Selvfølgelig får vi smeltet ringen om til en flot tandkrone. Det skulle vi kunne klare i løbet af et par dage, forsikrer John Geipel, der ikke er helt uvant med særprægede ønsker, men dog bekræfter, at dette er hans første opgave med en narhvaltand.

Ingen kan med sikkerhed vide, hvad Viggo Hansen, som døde i 2016, ville sige til at få sin vielsesring til at lægge guld til en tandkrone. Sussi Hansen er dog ikke i tvivl.

- Han ville elske det, som han altid elskede en god historie, griner hun.

Lyø Skrønemuseum

Lyø Skrønemuseum er opstod efter Lyø Søfartsmuseum blev nedlagt, da indehaver Viggo Hansen døde i sommeren 2016. Mange af effekterne blev skænket til Mastal Søfartsmuseum.
Men historierne bor stadig i køkkenet på Kærlighedsstien 1 sammen med kuriositeter fra hele verden. Her er skrøner fra de syv have og fra verdens udkanter. Her er sælsomme fortællinger fra Lyø og fra mange andre af verdens små øer. De fortælles af Susi Hansen.

I sommerferien er det åben hver dag fra 11 til 17, men man kan også ringe og træffe aftale på 20 63 18 83.

Entréen er 25 kroner.
Afdøde Viggo Hansens vielsesring skal smeltes om til en guldkrone til narhvaltanden/enhjørningehornet. Foto: Torsten Cilleborg
Hvordan spidsen egentlig er knækket af hornet, er der ingen som ved. Susi Hansen mener, hun og gæsterne har passet ritig godt på det. Foto: Torsten Cilleborg
Susi Hansen fortæller sin skrøner i huset på Kærlighedsstien1. Her er fund har hele verden, blandt andet skrumpehovedet og altså hornet fra en enhjørning, snart med guldkrone på spiden. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce