Annonce
Kerteminde

Urup Dam-projektet er i mål: Nu er mosen overgivet til orkideer, nattergale, grå køer og tusindvis af besøgende

Naturgenopretning i Urup Dam er kommet mål, og der er nu både orienteringsskilte og brochurer, så man ved, hvad man kigger på og hvad vej, man skal gå. I fremtiden skal kommunens biolog Martin Køhl Søholm bare sørge for at området blivr vedligeholdt, så det ikke gror til igen. Foto: Helle Nordström

Arbejdet med naturgenopretning i Urup Dam er nu færdigt. Buskadser er ryddet, stien er trampet, og indhegninger er lavet, så de store grå køer kan holde rørskov og krat væk.

Urup Dam: Seks år har det taget, og toogenhalv million kroner har det kostet, og nu er projektet færdigt: Urup Dam er nu igen et stykke god dansk natur i ypperste kvalitet, hvor det vrimler med blomster, fugle og insekter. Og der er som en vigtig del af projektet sikret adgang for publikum, så man kan komme ud og opleve den rige natur, Urup Dam byder på.

- Vi satte sidste år en tæller på, som registrerer de besøgende, og vi har passeret 5000, fortæller biolog ved kommunen Martin Køhl Søholm, der har arbejdet med projektet i alle seks år.

De besøgende har kunnet nyde synet af noget så usædvanligt som vilde orkideer - seks forskellige arter endda. Nogle forholdsvis almindelige og nogle meget sjældne - mygblomst for eksempel. Og de har, hvis de har valgt det rigtige tidspunkt, kunnet nyde nattergalens sang. Desuden har der været både traner og havørne på besøg.

- Der er på de 15-20 hektar moseområde cirka 400 forskellige plantearter, og insekt-interesserede har talt omkring 200 forskellige insektarter. Jeg håber, at vi også kan få lavet nogle fugleoptællinger, for dem er der ingen, der har tal på i øjeblikket, siger Martin Køhl Søholm.

Resterne af et voldsted

På turen mosen rundt passerer man også resterne af et voldsted - eller nærmest bare minderne om et voldsted, for der er ikke meget tilbage: En svag forhøjning i marken.

Men man ved, at der i middelalderen lå en borgbanke omgivet af en voldgrav. På borgbanken stod et tårn og en eller flere bygninger af mursten.

Historikerne mener også, at der i 1300-tallet blev udkæmpet en vigtig kamp i forbindelse med, at Valdemar Atterdag samlede landet. Fyn var på det tidspunkt pantsat til de holstenske grever.

Man ved også, at de bygninger, der var på stedet, forsvandt i 1800-tallet snuppede murstene og genbrugte dem i omegnens huse. Men der er i tidens løb gjort interessante fund på voldstedet, blandt andet to glaserede kander og en pilgrimsflaske.

Borgbanken kendes under flere navne: Borresholm, Borrisholm, Barholm og Brobjerg.

Her var tidligere helt groet til med krat, så man slet ikke kunne komme ind i det, forklarer Martin Køhl Søholm. Det er nu ryddet, og området er indhegnet, så det skal køerne nok få græsset ned. Foto: Helle Nordström

Gå mosen rundt

De mange penge, der er brugt i mosen, er betalt af EU og Villum Fonden med et beskedent bidrag fra Kerteminde Kommune. EU bidrager med så mange penge, fordi naturtypen rigkær, der er genskabt i rig mål i Urup Dam, er blevet sjælden på europæisk plan.

- Nu har vi fået ryddet godt og grundigt op i de områder af mosen, der var helt vokset til med krat eller rørskov, og vi har fået hegnet ind og sat kvæg ud, så de kan sørge for, at det ikke gror til igen, forklarer Martin Køhl Søholm. Og det er netop, når de høje vækster holdes nede, at der igen bliver gode betingelser for se sjældne blomster som orkide, vibefedt og engensian.

Den tre kilometer lange trampesti, der er lavet rundt om mosen kræver fornuftigt fodtøj. Den er markeret hele vejen rundt med små skilte, så man ikke farer vild undervejs, og man kan snuppe en folder med fra standeren ved p-pladsen, inden man starter. Folderen er af hensyn til turisterne også trykt på engelsk og tysk.

Der er, for at lette publikums adgang til mosen, etableret to p-pladser med informationsskilte og picnicborde - den ene findes på Brabækvej 113, og den anden på Sandbankevej 95.

Undervejs turen rundt får man også et godt kig til det 15 hektar store vådområde, der er anlagt op til Urup Dam for at begrænse tilstrømningen af kvælstof ind i mosen. Vådområdet tiltrækker mange fugle - der er set mere sjældne arter som tinksmed og brushøne på besøg.

Det er de her store, robuste dyr af racen Murray Gray, der mundfuld for mundfuld skal holde vækst af krat og siv væk, såder er lys og luft til de sarte orkideer. Foto: Helle Nordström
Annonce

Nu skal det bare vedligeholdes

At arbejdet med at genskabe mosen som et stykke velfungerende natur, hvor det myldrer med planter og fugle og insekter, betydre ikke, at Martin Køhl Søholm nu er færdig med den. Fremover skal han bruge tid og kræfter på at vedligeholde den.

- Det var et krav fra EU for at få støtten, at der blev udarbejdet et sæt plejeplaner. Når de putter så mange penge i det vil de også være sikre på, at det bliver vedligeholdt, fortæller biologen.

- Der er blandt andet mange kilometer elektrisk hegn, der skal vedligeholdes - noget at det i meget vanskeligt tilgængelige områder.

På skiltet er det også tydeligt markeret, at Urup Dam-projektet er en del af EU`s Natura 2000 og Life70, og på tavlerne er der qr-koder, så man hurtigt på sin telefon kan finde informationer om begge dele. Foto: Helle Nordström
Måske ikke helt, hvad man havde ventet i mosen, men den her stikkelsbærbusk har altså stædig bidt sig fast i en placering på kanten af broen. Foto: Helle Nordström
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Fyns Amts Avis mener: Den hårde, men nødvendige skoledebat på Langeland

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce