Annonce
Sport

Uruguay sejrer stort i dramatisk Copa America-kamp

Edgard Garrido/Reuters
Dommeren brugte videohjælp i Uruguays storsejr over Ecuador i holdenes første kamp i Copa America.

Den 15-dobbelte Copa America-mester, Uruguay, kom godt fra start i den sydamerikanske fodboldturnering for landshold med en 4-0-sejr over Ecuador.

Uruguays to angrebsstjerner Luis Suarez og Edinson Cavani stod for to af holdets mål i en hårdt spillet kamp.

Nicolas Lodeiro scorede Uruguays første mål efter blot seks minutter af opgøret. Kantspilleren tæmmede et indlæg fra Suarez, lobbede den en gang over Ecuadors forsvarspiller og lagde den ind bag Alexander Dominguez i målet.

20 minutter senere blev ondt værre for Ecuador, da højreback Jose Quinteros fik rødt kort, efter at dommeren Anderson Daronco havde fået hjælp fra videodommerne.

Herfra grundlagde Uruguay sejren i første halvleg, da først Cavani med et saksespark scorede til 2-0, og senere gjorde Suarez det til 3-0, da han ved bagstolpen bankede bolden i mål efter et hjørnespark.

Ecuador kom aldrig igen, og ydmygelsen blev total i anden halvleg, da forsvarsspilleren Arturo Mina scorede i eget net til 4-0.

Uruguay fører dermed gruppe C i turneringen. Gruppens andre to hold, Japan og Chile, spiller natten til tirsdag dansk tid.

I gruppe B spillede Paraguay 2-2 med Qatar efter at have været foran 2-0.

Oscar Cardozo bragte Paraguay i front i første halvleg, og i anden halvleg fordoblede Derlis Gonzalez Paraguays føring.

Målet vækkede qatarerne, hvor først Almoez Ali reducerede til 1-2, og med under et kvarter igen udlignede Boualem Khouki til slutresultatet 2-2.

Qatar er med i den sydamerikanske turnering, fordi holdet har fået en invitation af turneringsledelsen. Det samme gælder for Japan.

Det skyldes, at der blot deltager ti sydamerikanske lande i turneringen. Da ledelsen gerne vil have tre grupper med fire hold i hver gruppe, er den nødsaget til at invitere hold fra andre kontinenter med hvert år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce