Annonce
Udland

Betjente bruger vandkanoner mod libanesiske demonstranter

Issam Abdallah/Reuters
14 måtte på hospitalet efter voldelige sammenstød mellem politi og regeringskritiske demonstranter i Beirut.

Der var tåregas i luften flere steder i den centrale del af Libanons hovedstad, Beirut, mens sikkerhedsstyrker for anden dag jagtede demonstranter nær parlamentet.

Her var de søndag tilbage på gaderne, selv om der blev slået hårdt ned på dem dagen inden.

Også vandkanoner blev sat ind i kampen.

De blev anvendt af sikkerhedsstyrkerne og betjente til at skyde ind i menneskemængder på flere hundrede demonstranter.

I alt 46 er blevet behandlet for skader, og 14 andre er blevet bragt på hospitalet, oplyser libanesiske myndigheder.

De seneste dage har budt på nogle af de mest voldelige sammenstød i forbindelse med den bølge af protester, som siden 17. oktober har præget Libanon.

Formålet har blandt andet været at protestere over korruption i regeringen, der ledes af Saad al-Hariri.

Den 29. oktober trak Hariri sig fra premierministerposten på grund af presset.

Men han leder stadig en overgangsregering, indtil en ny premierminister er udpeget. Flere demonstranter frygter, at han vender permanent tilbage.

Demonstranterne mener, at en korrupt politisk elite har sendt landet på en kurs mod den værste økonomiske krise siden borgerkrigen fra 1975 til 1990.

- Vi forsvinder ikke bare. Det er dem, der har plyndret landet. Det er dem, der har sat os i denne situation. Vi vil have vores rettigheder, siger Nadine Farhat, en 31-årig advokat, som tog del i demonstrationerne søndag.

Sammenstødene ramte et forretningsområde i Beirut og fortsatte ud på natten. Soldater fra hæren spærrede flere veje i området.

De libanesiske sikkerhedsstyrker meddeler, at de først skød med tåregaspatroner, efter at demonstranter skød med fyrværkeri og kastede med sten, hvilket førte til, at flere politifolk blev såret.

På Twitter bad sikkerhedsstyrkerne demonstranterne om at forlade gaderne.

Libanons største partier har ikke kunnet enes om at danne en ny regering. Hariri forventes dog at blive udnævnt som premierminister igen mandag.

Men politiske skel kan komme til at stå i forvejen for en aftale om en ny regering.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce