Annonce
Livsstil

Urinmarkering hos katte

Vi bliver tit spurgt om, hvorfor katten pludselig tisser andre steder end kattebakken og haven.

Det er først og fremmest vigtigt at få udelukket, at katten er syg. Katte kan have forskellige lidelser i blandt andet urinvejene, der kan føre til uønsket urinmarkering. Hvis man har udelukket, at katten er syg, kan der være forskellige adfærdsændringer, der fører til den uønskede urinmarkering.

Katte er fra naturen meget renlige dyr. De fleste behøver end ikke lære deres katte at bruge en kattebakke, da de naturligt gerne besørger ét enkelt sted, og gerne i sand eller grus, hvor de kan begrave efterladenskaberne. Ved kun at besørge ét sted, undgår katten at befinde sig i sin egen afføring og urin.

Urin og afføring har også en anden funktion, udover at udskille affaldsstoffer fra kroppen ? nemlig at kommunikere kattens alder, rang, køn og territorium. Når katten bruger urinen til kommunikation, kaldes det at strinte. Denne urinmarkering er meget ildelugtende, og fordeles af katten ved, at den stiller sig med bagparten mod det, den vil markere, og dernæst udskiller en stråle af urin. Nogle gange sitrer de med kroppen og halen, for bedre at dække et større område. Det er mest hanner, der strinter, og ved at kastrere katten, når den stadig er killing, undgår man oftest en strintende kat.

Der kan være mange årsager til urinmarkering, men har man en ellers renlig kat, der pludselig markerer, er årsagen sandsynligvis en ændring i omgivelserne, som udløser stress hos katten. Stress hos dyr betyder ikke, at de pludselig har travlt, og ikke kan nå deres gøremål, men at de ikke er i harmoni og veltilpasset. Dette kan skyldes en ydre eller indre påvirkning. Jo værre graden af stress er, jo værre har katten det. Meget stress udløser stereotyp adfærd, hvor katten ikke ænser omgivelserne, men laver de samme bevægelser igen og igen. I mindre grad kan stress være årsag til aggressiv og destruktiv adfærd, samt urinmarkering.

En ændring i omgivelserne, som katten reagerer på, kan komme både inde fra huset eller fra omgivelserne udenfor. Selv hvis katten går inde, kan den blive påvirket af, at der kommer en ny kat i området, som »truer« indekattens territorium. Den vil derfor finde på at strinte for at gøre opmærksom på, at her bor den altså.

En anden ændring kan være, at man får en hund, et barn eller endnu en kat. Husk, at katte skal introduceres langsomt til hinanden, da de ikke er som hunde, der nemt finder ud af det sammen. Ved at lade kattene gå i huset i separate rum, kan de vænne sig til hinandens lugte. Dernæst kan man lade dem besøge den andens rum, uden den anden kat er der, samt lade dem vænne sig til lugten af den fremmede kat ved at give dem tæpper og legetøj, den anden kat har benyttet. Til sidst, et par uger efter, kan man lade dem hilse kort, og derefter forlænge perioden, såfremt de kan enes. Husk, at katte der ikke ænser hinanden, faktisk er meget høflige, og ikke ude på at starte noget slagsmål.

En anden ændring kan være, hvis man har skiftet kattegrus eller placering af kattebakken. Katte er ekstreme vanedyr og en lille ændring i vores verden, kan betyde en stor del for katten. De vænner sig ringe eller meget langsomt til forandringer, og som hovedregel skal de tilvænnes meget langsomt, og på kattens præmisser. Hvis katten ikke kan lide kattegruset eller lugten inde i en kattebakke med låg, vælger de simpelthen ikke at bruge området.

Det samme gælder, hvis maden og kattebakken står for tæt på hinanden, eller der for meget trafik i området. Katten kan også komme til at associere kattebakken med smerte, hvis den har forsøgt at lade vandet, og det har gjort ondt.

For at undgå, at katten markerer, kan man neutralisere den, samt sørge for, at dens livskvalitet er i top. Hvis ikke katten går ude, og får lov til at bruge sine rovdyrsdrifter, bør man aktivere katten. Leg med den, lav plateauer, hvor katten kan ligge, så den kan »udspionere«, lad den søge sin mad, lege med papirsposer og så videre.

Stedet, katten har markeret, bør man gøre rent med rodalon, da det fjerner de signalstoffer katten udskiller. Derved vil den ikke have behov for at »genopfriske« lugten, da den helt er væk. Desuden kan man sprøjte med Feliway, som er kunstige feromoner, som efterligner dem katten udskiller, når den er glad og tilfreds. Oftest ser man dem markere med disse feromoner når de gnubber hagen mod nogen eller noget.

I nogle tilfælde er det nok at sprøjte Feliway på stedet en gang om dagen til beholderen er tom, eller sætte en dispenser i stikkontakten. I andre tilfælde skal man gå mere i dybden med årsagen til problemet, og før denne er fjernet, kan man ikke løse urinmarkeringen. Man kan også stille kattens mad på de steder, den markerer, da den renlige kat ikke vil markere det sted den skal spise.

Derudover kan man forsøge at gøre andre steder attraktive for katten ved for eksempel at finde et roligt sted til kattebakken, tømme den ofte og rengøre med rodalon, benytte Feliway, skifte kattegrus og så videre.

Det er vigtigt, at man er helt sikker på at katten er rask, for ellers virker de adfærdsregulerende tiltag ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce