Annonce
Kerteminde

Ups: Gæst væltede dyrebar skulptur på kunstudstilling

Tapiwa Chapo fik i løbet af ugens Art Week ødelagt én af sine skulpturer. Han kræver nu erstatning fra arrangørerne. Foto: Helle Kryger.

Afrikansk kunstner kræver erstatning på 16.000 kroner, efter en gæst på Art Week væltede hans stenskulptur.

Kerteminde: En ellers fornøjelig skulpturworkshop på kunstfestivalen Art Week i Kerteminde udviklede sig tidligere på ugen til lidt af et optrin, da en gæst kom til at vælte en tung stenskulptur, så den faldt ned og blev beskadiget. Nu kræver den afrikanske kunstner Tapiwa Chapo en erstatning på 16.000 kroner. Han er vred over den reaktion, han er blevet mødt med fra arrangørernes side:

- Den her dame drejede på én af figurerne, så den skubbede til en anden figur, som faldt ned. Det gør man bare ikke. Nu er den fuld af huller og ridser, og jeg har været nødt til at reducere den for at reparere den. Jeg blev vred, og jeg har allermest lyst til at rejse væk fra det her fremmedfjentlige land. Jeg føler, at de allesammen går imod mig. De taler ned til mig i stedet for at anerkende mig som den kunstner, jeg er, fortæller Tapiwa Chapo, der bor i Frankrig, men er hjemmehørende i Zimbabwe.

Arrangørparret Michael og Bente Grønlund ønsker ikke at hjælpe avisen i kontakt med den uheldige gæst, men fortæller, at hun nu har taget kontakt til sit forsikringsselskab. De mener dog, at ansvaret for skaden påhviler kunstneren selv:

- Den her episode var et spørgsmål om et meget uheldigt øjeblik. Den her gæst er helt knust og har selvfølgelig ikke de 16.000 kroner, han kræver. Når man stiller sine ting op i en udstilling, og oven i købet på en lidt usikker måde, så er der en risiko for at noget kan gå galt. Men det er altså kunstnerens eget ansvar, fortæller Michael og Bente Grønlund.

Annonce

Forbund: Arrangørernes ansvar

Hos Dansk Billedkunstner Forbund oplyser man, at det normalt er arrangørernes ansvar at forsikre effekterne:

- Hvis tingene kører efter bogen har man lavet en aftale med udstillingsstedet om, at man er forsikret, hvis noget går galt. Så får man normalt som kunstner en erstatningssum, der er vurderet i forhold til arbejdsløn, og om det kan repareres forsvarligt, fortæller sekretariatsleder og jurist Klaus Pedersen.

Er der ikke indgået sådanne aftaler er det almindeligvis den private ansvarsforsikring, der dækker, fortæller man hos Forsikringsoplysningen:

- Det er altid ejers forsikring, der gælder. Har ejer ikke en sådan kan man godt risikere at blive gjort ansvarlig, og så er det ens egen ansvarsforsikring, som er koblet op på indboforsikringen, fortæller Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

Hvordan tvisten ender, er endnu uafklaret. Tapiwa Chapo er ikke sikker på, han kommer tilbage til Kerteminde, eller Danmark:

- Det er trist, at det skal være sådan, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce