Annonce
Kerteminde

Ups - der er flyttet 105 for mange til kommunen: Mister 37 millioner kroner i tilskud

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi. Arkivfoto

Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020, fordi befolkningstallet er steget.

Kerteminde: Normalt kæmper kommunerne om at tiltrække borgerne, efter devisen jo flere skatteydere - jo flere penge i kommunekassen.

Det har byrådet i Kerteminde også forsøgt i flere år, men nu er kommunen i den helt paradoksale situation, at fordi befolkningstallet vokser, står kommunen til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020.

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi.

Om Kerteminde får tilskuddet på de 37 millioner kroner afgøres af befolkningstallet den 1. januar 2019. Hvis befolkningen vokser med bare en person, får kommunen nul kroner i tilskud, og hvis befolkningstallet falder med bare en person, får Kerteminde 37 millioner kroner.

- Det her er et enten-eller kriterie. Det er ikke sådan, at vi får lidt af de 37 millioner kroner. Enten rammer vi det her tal, og hvis vi falder med en mindre, så får vi ingenting, forklarer chef for Økonomi, Løn & IT i Kerteminde Kommune, Anna Lise Kianzad.

- Er det ikke fuldstændigt vanvittigt?

- Jo, det er det faktisk. Vi kan jo ikke vide på forhånd, hvordan det kommer til at gå. For vi ved ikke om, det vælter ind i kommunen med nye tilflyttere. Så vi er enten købt eller solgt, når vi står der 1. januar.

Annonce
Grafik: Mikkel D. Petersen

Byrådet regner med pengene

På trods af, at politikerne var advaret om, at Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra 2020, valgte politikerne under årets budgetforhandlinger alligevel at indregne de 37 millioner kroner i budgettet for at få tallene til at hænge sammen.

- Det skulle vi måske have ladet være med, men der er rigtig mange usikkerheder i det her udligningssystem. Der kommer altid et eller andet ind i sidste øjeblik, så når vi kigger i udligningen igen til sommer, så vil der være alle mulige ting, der har ændret sig, forklarer Anna Lise Kianzad.

- Hvad gør I, hvis det fortsætter som nu, og I ikke får de 37 millioner kroner i 2020?

- Det er et godt spørgsmål. Vi er ved at kigge på, om vi tror, at det er realistisk, at vi kommer ned under det befolkningstal. Det tror vi måske ikke, det er, fortæller Anna Lise Kianzad.

Luger ud i registret

Det er ikke første gang, at Kerteminde har været tæt på at miste tilskuddet til kommuner, der har et faldende befolkningstal. I 2017 var det lige op over, og her gik embedsmændene nøje folkeregistret igennem for at luge ud i de borgere, der var registreret forkert.

- Det er typisk udlændinge, som arbejder i landbruget og har midlertidige adresser. Hvis ikke de har meldt flytning, så skriver vi og spørger, om de har har flyttet. Og beder dem om at skrive tilbage, hvis de stadig bor i kommunen.

- Eller hvis Odense Kommune har anbragt en borger i Kerteminde Kommune, så skal vi være sikker på, at den borger er registreret rigtigt i vores folkeregister - altså med en betalingskommune, der hedder Odense, for så tæller de ikke hos os. Sådan nogle ting kan vi rydde op i, fortæller Anna Lise Kianzad, der ikke tror på, at det i år er realistisk at luge så mange personer ud af registret, at befolkningstallet falder.

- Så nu handler det om, at vi skal gøre nogle andre ting for at bøde faldet en lille smule. Hvis vi ikke kan sænke befolkningstallet, så skal vi i stedet hæve det så meget som muligt, for på den måde at vinde på nogle andre kriterier.

Selvom Kerteminde hæver sit befolkningstal en lille smule, kommer det ikke til at udløse et ekstra tilskud fra staten, der kommer i nærheden af de 37 millioner kroner, kommunen mister på et stigende befolkningstal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Annonce