Annonce
Kerteminde

Ups - der er flyttet 105 for mange til kommunen: Mister 37 millioner kroner i tilskud

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi. Arkivfoto

Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020, fordi befolkningstallet er steget.

Kerteminde: Normalt kæmper kommunerne om at tiltrække borgerne, efter devisen jo flere skatteydere - jo flere penge i kommunekassen.

Det har byrådet i Kerteminde også forsøgt i flere år, men nu er kommunen i den helt paradoksale situation, at fordi befolkningstallet vokser, står kommunen til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra staten i 2020.

Helt præcist var der 105 indbyggere for meget i kommunen ved starten af fjerde kvartal 2018, viser en opgørelse lavet af nicheportalen for økonomisk politik NB Økonomi.

Om Kerteminde får tilskuddet på de 37 millioner kroner afgøres af befolkningstallet den 1. januar 2019. Hvis befolkningen vokser med bare en person, får kommunen nul kroner i tilskud, og hvis befolkningstallet falder med bare en person, får Kerteminde 37 millioner kroner.

- Det her er et enten-eller kriterie. Det er ikke sådan, at vi får lidt af de 37 millioner kroner. Enten rammer vi det her tal, og hvis vi falder med en mindre, så får vi ingenting, forklarer chef for Økonomi, Løn & IT i Kerteminde Kommune, Anna Lise Kianzad.

- Er det ikke fuldstændigt vanvittigt?

- Jo, det er det faktisk. Vi kan jo ikke vide på forhånd, hvordan det kommer til at gå. For vi ved ikke om, det vælter ind i kommunen med nye tilflyttere. Så vi er enten købt eller solgt, når vi står der 1. januar.

Annonce
Grafik: Mikkel D. Petersen

Byrådet regner med pengene

På trods af, at politikerne var advaret om, at Kerteminde står til at miste 37 millioner kroner i tilskud fra 2020, valgte politikerne under årets budgetforhandlinger alligevel at indregne de 37 millioner kroner i budgettet for at få tallene til at hænge sammen.

- Det skulle vi måske have ladet være med, men der er rigtig mange usikkerheder i det her udligningssystem. Der kommer altid et eller andet ind i sidste øjeblik, så når vi kigger i udligningen igen til sommer, så vil der være alle mulige ting, der har ændret sig, forklarer Anna Lise Kianzad.

- Hvad gør I, hvis det fortsætter som nu, og I ikke får de 37 millioner kroner i 2020?

- Det er et godt spørgsmål. Vi er ved at kigge på, om vi tror, at det er realistisk, at vi kommer ned under det befolkningstal. Det tror vi måske ikke, det er, fortæller Anna Lise Kianzad.

Luger ud i registret

Det er ikke første gang, at Kerteminde har været tæt på at miste tilskuddet til kommuner, der har et faldende befolkningstal. I 2017 var det lige op over, og her gik embedsmændene nøje folkeregistret igennem for at luge ud i de borgere, der var registreret forkert.

- Det er typisk udlændinge, som arbejder i landbruget og har midlertidige adresser. Hvis ikke de har meldt flytning, så skriver vi og spørger, om de har har flyttet. Og beder dem om at skrive tilbage, hvis de stadig bor i kommunen.

- Eller hvis Odense Kommune har anbragt en borger i Kerteminde Kommune, så skal vi være sikker på, at den borger er registreret rigtigt i vores folkeregister - altså med en betalingskommune, der hedder Odense, for så tæller de ikke hos os. Sådan nogle ting kan vi rydde op i, fortæller Anna Lise Kianzad, der ikke tror på, at det i år er realistisk at luge så mange personer ud af registret, at befolkningstallet falder.

- Så nu handler det om, at vi skal gøre nogle andre ting for at bøde faldet en lille smule. Hvis vi ikke kan sænke befolkningstallet, så skal vi i stedet hæve det så meget som muligt, for på den måde at vinde på nogle andre kriterier.

Selvom Kerteminde hæver sit befolkningstal en lille smule, kommer det ikke til at udløse et ekstra tilskud fra staten, der kommer i nærheden af de 37 millioner kroner, kommunen mister på et stigende befolkningstal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce