Annonce
Fyn

Ups, den går ikke: Venstreforslag er ikke lovligt

Ifølge Jesper Kiel (EL) er det ikke lovligt at lave et fælleskommunalt anlæg, som Mette Kristensen (V) foreslår at lave, hvis Svendborg Kraftvarmeværk bliver lukket. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Ifølge Jesper Kiel (EL) er Mette Kristensens (V) forslag om at etablere et fælleskommunalt plastikpyrolyseværk i Svendborg skudt helt ved siden af - det er nemlig ikke lovligt for kommunen at gøre dette, efter et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en ny affaldsaftale, mener han.
Annonce

Svendborg: Selvom intentionen om et fælleskommunalt anlæg til genanvendelse er god, har Venstres gruppeformand, Mette Kristensen, ikke læst den nye affaldsaftale, der netop er indgået på Christiansborg, godt nok, når hun foreslår at lave et fælleskommunalt pyrolyseværk i Svendborg - det er nemlig ikke lovligt.

Sådan lyder det fra Jesper Kiel (EL), der undrer sig over Mette Kristensens forslag, som Venstre selv har været med til at spænde ben for i Folketinget.

- Det er blandt andet Venstre, som har fået en total liberalisering af genanvendelse ind i affaldsaftalen, noget som Enhedslisten har været stærkt imod. Venstre har dermed gjort Mette Kristensens forslag ulovligt, siger Jesper Kiel, og tilføjer:

- Med den nye aftale bliver kommunerne desværre frataget muligheden for at lave anlæg, der håndterer genanvendeligt affald. Kommunerne må derfor ikke lave plastikanlæg, de må ikke lave pyrolyseanlæg. Det kan vi ikke. Det skal i udbud, og så kan man risikere, at det er et tysk, eller nordjysk firma, der vinder den opgave.


Det er blandt andet Venstre, som har fået en total liberalisering af genanvendelse ind i affaldsaftalen, noget som Enhedslisten har været stærkt imod. Venstre har dermed gjort Mette Kristensens forslag ulovligt.

Jesper Kiel, Enhedslisten


I regeringens nye affaldsaftale "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" fra 16. juni 2020 står der blandt andet:

"Der stilles krav til kommunerne om udbud af behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald, herunder sortering af genanvendeligt affald".

Annonce

Præciserer forklaring

Mette Kristensen foreslog idéen om et fælleskommunalt plastikpyrolyseanlæg i Fyns Amts Avis 25. juni, hvor hun blandt andet udtalte: "Når vores affald alligevel skal til at køres til et sorteringsanlæg, kunne vi i Svendborg samtidig etablere et fælleskommunalt plastikpyrolyseværk. Her skal vi naturligvis også behandle plastik fra de andre fynske kommuner, som også får sorteret affaldet samme sted".

Efter Jesper Kiels kritik præciserer hun nu sin udtalelse.

- Forslaget går nødvendigvis ikke ud på, at det er kommunen, der skal stå for det. Det kunne være et fælleskommunalt værk, men det behøver jo ikke være kommunalt ejet - det kan lige så godt være en privat investor, der kan se det for sig. I første omgang går det ud på at undersøge det - vi skal selvfølgelig ikke lave noget ulovligt, siger Mette Kristensen.

Pyrolyse

Pyrolyseteknologien spalter plast til en flydende olie, der kan bruges som råvare.

Plasten behøver ikke være sorteret, vasket eller af samme type.

Plasten brændes ikke men opvarmens og spaltes og omdannes så til olie.

Jesper Kiel mener fortsat, at Mette Kristensens idé strider mod den nye affaldsaftale. Han mener ikke, at kommunen kan være involveret i projektet på den måde, Mette Kristens foreslår.

- Efter den nye aftale om affald må kommunerne desværre ikke selv udføre opgaven i et fælleskommunalt anlæg. Opgaver med genanvendeligt affald skal i udbud. EU's udbudsregler betyder, at alle skal kunne byde på opgaven, og så kan vi ikke på forhånd give opgaven til en bestemt leverandør på en bestemt placering, siger han.

Annonce

Noget skal ske

Både Mette Kristensen og Jesper Kiel kan dog blive enige om, at det er nødvendigt at finde en løsning - gerne en grøn løsning, der kan sørge for nye arbejdspladser i byen.

Regeringens lancering af en ny grøn plan for Danmark har nemlig skabt usikkerhed for Svendborg Kraftvarmeværk, da værkets CO2-udledning er noget større, end hidtidige beregninger har vist, og fjernvarmen har sagt nej til at aftage varme fra kraftvarmeværket i fremtiden. Sammen med regeringens udmelding om, at der skal lukkes kraftvarmeværker i Danmark, er det vanskeligt at se en fremtid for Svendborg Kraftvarmeværk.

Hvis Svendborg Kraftvarmeværk lukker, har det en strategisk god placering i forhold til en genanvendelsesvirksomhed, mener Jesper Kiel.

- Vi skal gøre alt for at tiltrække den slags virksomheder, men vi kan ikke beslutte det politisk - vi kan håbe det. Et anlæg til genanvendelse kunne være rigtig godt placeret der - det kunne være pyrolyse eller andre former for genanvendelse, da forskere ikke mener, at pyrolyse er fremtiden. Men det kan ikke ligge som et fælles fynsk genanvendelsessted, selvom det giver mest mening - det er desværre ikke muligt mere på grund af den nye aftale, siger han.

Mette Kristensen er lydhør for andre idéer.

- For os er det enormt vigtigt, at vi er med på den grønne omstilling og kan fastholde nogle lokale arbejdspladser. Om det skal være et pyrolyse- eller et andet genanvendelsesanlæg, så lytter jeg meget gerne til Jesper Kiel, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce