Annonce
Kerteminde

Ups: 19 husejere har sat for store vinduer i deres huse - tirsdag får de at vide, om de skal skiftes ud

Det er ovenlysvinduet i midten, at sagen drejer sig om. Foto: Daniel Poulsen
I 19 sager i Kerteminde Kommune er ovenlysvinduer opført i en ulovlig størrelse. Nu skal udvalget tage en beslutning om konsekvenserne.
Annonce

Kerteminde: Gennem flere år har 11 husejere uden nogen tilladelse indsat ovenlysvinduer i bymidten af Kerteminde. Det er kommet frem via en gennemgang, som miljø-, natur- og teknikudvalget har fået foretaget efter, at en borger har henvendt sig om at få en dispensation.

De ovenlysvinduer, husejeren har opført, er større, end hvad lokalplanerne tillader, og på den baggrund har borgeren fået afslag på sin ansøgning om dispensation. I den henseende burde beslutningen om, hvad der skal ske med vinduerne, være nemmere at tage, siger Jesper Hempler (SF), formand for miljø-, natur- og teknikudvalget i Kerteminde Kommune.

- De skal ind og lave om på tingene.

Han fortæller videre, at hvis der på næste møde i udvalget, bliver vedtaget en beslutning om, at ovenlysvinduerne er opført på et ulovligt grundlag, så skal husejerne foretage ændringer i deres vinduer.

For egen regning skal der laves nye redningsåbninger, der bliver brugt til at få folk ud i tilfælde af brand. Derudover skal kravet om daglys i rum, hvor der bor folk, overholdes. I sidste ende kan sagerne ende i Planklagenævnet, men disse kan ifølge Jesper Hempler trække ud i flere år.

Udover de førnævnte 11 husejere, der har opført vinduer uden at få lov, har otte husejere siden 2003 fulgt lovgivningen og ansøgt om tilladelse til at opføre ovenlysvinduer af en bestemt størrelse. De har alle fået en tilladelse, men den viser sig nu måske at være givet på et ulovligt grundlag, da vinduerne er større end, hvad lokalplanen tillader for området.

Annonce

'En speget sag'

Jesper Hempler siger inden mødet i næste uge, at det er en speget sag, men at han er sikker i sin sag om, de otte husejere med tilladelse skal lave ændringer af deres vinduer.

Det siger reglerne om ovenlysvinduer

Lokalplan 80 § 9.6 h:

  • Der må opføres ovenlysvinduer mod gade som fredningstagvinduer og støbejernstagvinduer (49,5x55 eller 54x76 cm).

I Lokalplan 80 § 9.6 h og lokalplan 79 §§8.4i og 8.4j må der monteres følgende i forhold til ovenlysvinduer.

h) I forhusbebyggelse må der i tagflader mod gaden ikke etableres ovenlysvinduer bortset fra fredningstagvinduer og støbejerns tagvinduer.

i) I tagflade mod have/gård må der etableres ovenlysvinduer på max 140 x 80.

- Jeg mener ikke, at vi kan begynde at sige til dem, der har fået lov; Det skal I skrue tilbage, fortæller Jesper Hempler.


Den viser sig nu måske at være taget på et ulovligt grundlag


Det kommende møde i Miljø-, Natur- og Teknikudvalget afholdes tirsdag, hvor det skal afgøres, hvad de mange husejere skal foretage sig med deres 'ulovlige' ovenlysvinduer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Cannabiseventyret og jobmarkedet smuldrer: Frustreret producent må fyre 20 medarbejdere på Odensefabrik

Annonce