Annonce
Odense

Upopulære planer: Stort solcelle-projekt i Odense møder massiv modstand

Planer om et 65 hektar stort solcelleanlæg ved Højby i Odense vækker ikke just jubel i lokalområdet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Et 65 hektar stort område ved Højby er i spil til at huse et stort solcelleanlæg, men allerede i den såkalde forhøring er der indkommet 22 høringssvar. De fleste er stærkt kritiske.
Annonce

Højby: Grøn omstilling eller ej  - lysten til selv at blive nabo til et stort solcelleanlæg er tilsyneladende ikke stor. Det viser en aktuel sag fra Odense.

Her ønsker selskabet GreenGo Energy at opstille og udvikle et cirka 65 hektar stort solcelleanlæg i et område ved Højby nær Svendborgmotorvejen, hvor der i dag er marker. Den plan er ikke just blev taget godt imod af naboerne.

Således har to ugers såkaldt forhøring affødt ikke mindre end 22 høringssvar, hvoraf langt hovedparten er kritiske.

"Jeg er imod, at Odense Kommune påtænker at etablere solcelleanlæg og kompressorstation i vores nærområde i Højby. Grøn energi er ubetinget en løsning på vores fremtidige forsyning, men bør etableres i områder, hvor det ikke er til gene for omgivelserne", lyder det fra en Martin Moestrup.

Bo og Anette Tverskov skriver i deres høringssvar:

"Kære kommune, sørg dog for, at få en sådan solcellepark placeret hvor den hører hjemme, nemlig i et industriområde", mens Janina og Gabriel Stasiak skriver:

"Kommunen ignorerer fuldstændigt vores (områdets beboere) interesse, ved overhovedet at fremsætte dette forslag".

Annonce

Anbefaler at sige ja

De kritiske høringssvar til trods, så anbefaler embedsfolkene i Odense Kommune By- og Kulturforvaltning, at politikerne siger ja til at gå videre med projektet. I første omgang ved at godkende, at der udarbejdes et forslag til en ny lokalplan samt et kommuneplantillæg. begge dele kræves, hvis solcelleanlægget skal kunne blive til noget.

"Et solcelleanlæg vil understøtte visionen om en klima- og miljøvenlige storby ved at bidrage til grøn energi", argumenteres der i den sagsfremstilling, By- og Kulturudvalget har modtaget.

Om den del af kritikken, der går på, at anlægget burde placeres et andet sted, skriver embedsfolkene:

"Forvaltningen vurderer, at området er et af de bedre egnede steder til solceller i kommunen på baggrund af, at området i forvejen er påvirket af tekniske anlæg og motorveje samt forholdsvis begrænset nabobebyggelse.

Og som svar på kritikken af, at området forandres ved opstilling af de mange solfangere, lyder det blandt andet:

"Forvaltningen anerkender, at projektet vil ændre landskabet og anbefaler skærmende beplantning ved de områder, der vender ud til boliger, således at udsynet fra boligerne med tiden bliver til grønne læhegn".

Sagen udsat

Egentligt skulle By- og Kulturudvalget have truffet en beslutning på det udvalgsmøde, der fandt sted tirsdag i denne uge, men sagen blev udsat.

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) oplyser, at det skete efter ansøgers ønske.

- Ansøger ønsker at undersøge muligheden for at indgå frivillige aftaler med de enkelte naboer og vil herefter vende tilbage, oplyser rådmanden.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce