Annonce
Assens

Unikt tilbud til kvinder i sorg efter spædbarnsdød

Ann-Marie Frederiksen (tv) og Susanne Holm underviser på nyt træningshold i Tommerup for kvinder, som har mistet et barn. Foto: Nils Svalebøg
Kvinder, der har mistet et spædbarn, kan fra januar gå til efterfødselstræning i babyfri omgivelser med både fysisk træning og sorgstøtte.

Tommerup St.: De findes i København og Aarhus, og nu også i Tommerup Stationsby. Efterfødselshold for kvinder, som har mistet et barn under graviditeten eller kort tid efter.

- På de fleste efterfødselshold er baby inviteret med. Jeg har endnu ikke hørt om en kvinde, der er taget til efterfødselstræning efter at have mistet en baby, hvis der er babyer med, siger Susanne Holm, som er sorgvejleder og stifter af Om-sorgen.dk.

Om-sorgen.dk og Tommerup Fysioterapi og Osteopati har indgået et samarbejde om efterfødselsholdet, som udbydes via DOF Assens Aftenskole fra 16. januar.

Susanne Holm mistede selv et spædbarn for 10 år siden. Det er meget individuelt, hvordan sorgen opleves, fortæller hun.

- Man kan være bitter, vred, arrig, måske misundelig, og det er alt sammen okay, siger Susanne Holm, som underviser på holdet sammen med fysioterapeut Ann-Marie Frederiksen.

Ifølge Landsforeningen Spædbarnsdød har der tidligere været forsøg på at oprette et lignende hold på Fyn, men der har ikke været nok tilmeldte. Direktør Birgitte Horsten hilser initiativet velkomment.

- Der er rigtig mange kvinder, der har mistet et barn, som vil gerne blive gravide igen forholdsvis hurtigt. De kan to ting, de hold. Der er både den fysiske del og den psykiske, siger hun.

Landsforeningen Spædbarnsdød anslår, at årligt omkring 750 familier mister et barn mellem den 22. uge i graviditeten, eller lidt før, og frem til barnet fylder et år.

Annonce

Efterfødselstræning i Tommerup St.

Tommerup Fysioterapi & Osteopati og Om-sorgen.dk udbyder gennem DOF Assens Aftenskole et efterfødselshold for kvinder, som har mistet et spædbarn i graviditeten eller kort efter.

Der er plads til otte deltagere på holdet, som starter 16. januar 2020.

Undervisere er sorgvejleder Susanne Holm og fysioterapeut Ann-Marie Frederiksen.

Tilmelding via www.paarupaftenskole.dk/dof-assens-aftenskole. /lba

Fysisk hårdt

En fødsel tager hårdt på kvindekroppen, uanset om den føder et levende eller dødt barn. Derfor er det vigtigt at sørge for at genoptræne sin krop, siger fysioterapeut Ann-Marie Frederiksen, som sammen med Susanne Holm er underviser på det nye efterfødselshold hos Tommerup Fysioterapi og Osteopati.

- Det er fysisk hårdt at gå gennem en graviditet og fødsel. Man kan næsten sammenligne det med at løbe en maraton. Man kan få problemer med bækkenbundsmuskulaturen, og det kan være er meget tabubelagt, fortæller Ann-Marie Frederiksen, som hidtil kun har undervist på almindelige efterfødselshold.

Hun er selv mor til et barn på 15 måneder og synes, det er vigtigt, at der findes tilbud til kvinder, som gennemlever alle forældres værste mareridt.

- Det er jo det, man frygter mest, siger hun.

Første halvdel af efterfødselstræningen er decideret træning, mens den anden halvdel er sorgstøttende.

- Der skal være plads til bare at være der og spejle sig i hinanden. Vi kan vende forskellige temaer, siger Susanne Holm, som siden 2010 har taget forskellige relevante uddannelser og kurser og i 2019 blev certificeret sorgvejleder.

Hun mener, at der er grundlag for et tilbud på Fyn.

- Jeg har hørt fra Sorggrupperne på OUH, at der er efterspørgsel, siger hun.

Susanne Holm fra Tommerup har mistet et barn. Nu starter hun i samarbejde med Tommerup Fysioterapi et kursus for kvinder, der har mistet børn. Foto: Nils Svalebøg
Ann-Marie Frederiksen (th) og Susanne Holm underviser på nyt træningshold i Tommerup for kvinder, som har mistet et barn. Foto: Nils Svalebøg
Susanne Holm (forrest) fra Tommerup har mistet et barn. Nu starter hun i samarbejde med Tommerup Fysioterapi et kursus for kvinder, der har mistet børn. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Assens

Kyndelmisse på Hjemstavnsgården

Annonce