Annonce
Middelfart

Unikt bronzesværd fundet i Baltic Pipe-udgravning: - Det her er 'once in a life time'

Bronzesværdet er 80 centimeter langt, vejer 1,3 kilo og er lige så skarpt, som da det blev lagt ned i jorden for 3000 år siden. Det er helt usædvanligt at finde en så velbevaret genstand, og derfor vil arkæologerne også indstille det til "Årets Top 10" over fund 2021, som Slots- og Kulturstyrelsen hvert år udnævner. Foto: Michael Bager
Fundet er særligt, fordi sværdet er exceptionelt velbevaret og stadig har rester af organisk materiale på grebet. Det 3000 år gamle sværd skal nu gøre arkæologerne klogere på fortidens fynboer.

Håre: Et 3000 år gammelt sværd fra bronzealderen er dukket op af jorden ved Håre på Vestfyn.

Arkæologer ved Odense Bys Museer har i et år gravet forud for nedlægningen af Baltic Pipe. Forrige mandag gjorde de fundet på den store udgravning på Hårevej, hvor der skal være rørlagerplads for den kommende gasledning.

Det er et helt usædvanligt fund.

Annonce

- Der er meget langt mellem at finde så velbevarede ting fra bronzealderen. Du kan have en hel karriere som arkæolog uden at finde noget tilsvarende. Ligeledes er det måske første gang i museets historie - i de 160 år det har eksisteret - at vi finder noget, der er så velbevaret, fortæller Cathrine Frederiksen Madsen, der er udgravningsleder på udgravningen i Håre.

Også overinspektør i arkæologi på Odense Bys Museer Jesper Hansen bruger store ord om fundet:

-Det er ekstremt sjældent. For alle os, der er her nu, er det første gang, vi gør sådan et fund, og vi kommer aldrig til det igen. Det er "once in an life time", slår han fast.

Et offer til guderne

Fundet er spektakulært, fordi det er så velbevaret. Sværdet er stadig skarpt, og grebet af træ og horn sad stadig på - viklet ind i bast. Under normale omstændigheder ville træ, horn og bast være gået til grunde, men særlige kemiske forhold i bronzesammensætningen har altså sørget for, at mikroorganismer ikke har nedbrudt de organiske materialer på sværdet.

Det var Helle Deichmann (med lyserøde støvler), der først fik udslag på sin metaldetektor. Af ren interesse hjælper hun til i nogle af udgravningerne, og da hun bor tæt på udgravningen i Håre, benyttede hun sig af muligheden. Arkæolog og udgravningsleder Cathrine Frederiksen Madsen (med gul vest) ilede sammen med resten af holdet til, da der var udslag på metaldetektoren. Bagerst er arkæologistuderende Emma Nødebo Ørum, der fik lov at løfte sværdet op fra findestedet. Foto: Michael Bager

- Det her fund er exceptionelt af flere grunde. For det første er det selve bevaringsgraden. Når man løfter sværdet, der vejer 1,3 kilo, så kan man mærke, at det stadig er fuldt funktionsdueligt. Det er stadig skarpt. Man kunne egentlig bare løfte det op af jorden og bruge det. For det andet, så er det et offerfund. Det er lagt i jorden af nogle mennesker for 3000 år siden, og de havde nogle drømme og ønsker for deres egen, nære fremtid, da de ofrede sværdet. Vi kender ikke deres drømme, men sværdet her er det fysiske bevis på de tanker, folk havde for 3000 år siden. Vores liv som mennesker på jorden og forestillingsverdenen smelter sammen i den her genstand, og det er en fascinerende tanke at stå med, fortæller Jesper Hansen.

Annonce

Alt skal analyseres

I den kommende tid skal sværdets dele undersøges nærmere. Metallet i bronzen skal analyseres og geografisk stedfæstes for at finde ud af, hvor i Europa metallerne stammer fra. Bronze er en blanding af kobber og tin, men ingen af delene kan man udvinde i Danmark, så derfor har datidens mennesker handlet sig til det fra andre steder i Europa.

Jesper Hansen er overinspektør ved Odense Bys Museer og fik sværdet ind på Møntergården kort efter, det blev fundet. Foto: Michael Bager

Ligeledes skal de organiske dele af sværdet analyseres og konserveres. Gennem en kulstof 14-analyse af bastmaterialet kan man ret præcist fastslå, hvornår sværdet er lagt i jorden.

- Når analyserne er færdige, ved vi hvilken træsort, man har brugt, hvilken slags horn fra hvilket dyr, der er brugt. Men der kan gå et helt år, før der er svar på de prøver, for det er en langsom proces, og der er kø ved laboratorierne, fortæller Jesper Hansen, der dog satser på, at sværdet er klar til at blive udstillet sidst på året.

- Vi kunne godt tænke os at vise sværdet frem på Møntergården til efteråret, og der kunne vi håbe også at have de oplysninger, siger han.


Der er meget langt mellem at finde så velbevarede ting fra bronzealderen. Du kan have en hel karriere som arkæolog uden at finde noget tilsvarende.

Cathrine Frederiksen Madsen, udgravningsleder


Danefæ eller ej?

Sværdet i Håre er ikke danefæ.

Man hører nogle gange om privatpersoner, der finder ting, der tages ind som danefæ, og så får de en dusør.

Når der er tale om en allerede etableret udgravning, som et museum står for, anses fundet ikke som danefæ, og der udbetales heller ikke dusør. Heller ikke selv om det i dette tilfælde var en privatperson, der gjorde det indledende fund og fik udslag på sin metaldetektor.

Da sværdet ikke er danefæ, tilhører det nu Odense Bys Museer, og derfor kan det fra efteråret ses på Møntergården.

Sværdet har endnu ikke et officielt navn, men i arkæologien har man tradition for at navngive fund med det stednavn, hvorfra de er fundet, ligesom eksempelvis Hindsgavldolken. Sværdet fra Håre figurerer allerede som "Håresværdet" i nogle af arkæologernes optegnelser.

Hvorfor er det et unikt fund?

Fundet af sværdet er unikt på flere måder.

Først og fremmest fordi det er sjældent at finde genstande fra bronzealderen. De fund fra bronzealderen, der ellers er gjort, og som har været velbevarede, er eksempelvis Egtvedpigen fra bronzealderen og Grauballemanden fra jernalderen. Disse blev fundet i hhv. en fugtig gravhøj og en mose.

Det er ekstremt stjældent, at der er fund fra bronzealderen med organisk materiale på, medmindre der altså er tale om et gravfund.

Klimaet i Danmark kan være en udfordring for fortidsminder. Hvis fund er opbevaret i tørre eller våde miljøer, som danske moser eller tørre, varme huler sydpå, er chancen større for, at noget kan bevares i flere tusinde år. Men på marken i Håre har sværdet været udsat for både vand og tørke.

Overinspektør Jesper Hansen peger på, at det kan være sammensætningen i sværdets metal, der er forklaringen på, at det er så velbevaret. Giftige salte fra metallet har gjort, at de mikroorganismer, der ellers ville nedbryde en genstand, har haft så dårlige betingelser, at sværdets greb og bevikling af organisk materiale ikke er er blevet "spist".

Udgravningsholdet i Håre fik en velfortjent sværdlagkage et par dage efter fundet. Der var bestemt noget at fejre. Ingen havde regnet med at finde en så fin genstand her, og ingen regner heller med at komme til det i resten af deres karriere. Foto: Mia Harm Madsen

Se levende billeder af sværdet og udgravningen på melfarposten.dk

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Annonce