Annonce
Odense

Unik billedserie: Se Odenses vilde forvandling

Odenses havneprofil er markant forandret siden 2011 (øverste billede). Ud over flere hvide lejligheder på havnen, er Erhvervsakademiet Lillebælt også kommet til på den gamle Wittenborggrund. Fotos: Michael Bager
Udsigten fra toppen af Fynsværkets skorsten har ændret sig markant. Fra dens 235 meter høje top kan man aflæse historien om Odenses rivende udvikling.

Odense kan i disse år opleves som et nærmest uendeligt byggerod. Det er gået stærkt i de seneste otte år, hvor nye boligkvarterer er skudt op og byen bl.a. har fået nye broer, et koncerthus, uddannelsesinstitutioner, flere højhuse og en omfartsvej.

I 2011 var Fyens Stiftstidendes fotograf et smut i toppen af den 235 meter høje skorsten på det, der dengang hed Fynsværket for på læsernes vegne at tage et kig ud over byen. Forleden bød muligheden sig igen, og det gav redaktionen muligheden for at lave nogle enestående før/efter-billeder, hvor historien om Odenses rivende udvikling fortælles.

Annonce

Fyns højeste bygningsværk

Skorstenen hos Fjernvarme Fyn rager 235 meter op over Odense Kanal og er Fyns højeste fritstående bygningsværk.

Kun skorstenen på Esbjergværket (250 meter) og Storebæltsbroen (254 meter) overgår den i højde.

Den planlagte skyskraber hos Bestseller i Brande er projekteret til at blive 317 meter.

Spiret på Sankt Knuds Kirke i Odense er 63 meter højt.

Danmarks højeste punkt er dog den 321,3 meter høje tv-sendemast ved Tommerup. Gittermasten er støttet af barduner og regnes derfor ikke som et fritstående bygningsværk.

Kilde: Wikipedia

Grøn omstilling

Også selve turen i skorstenen er en historie om tidernes skiften. Kraftværket er siden 2011 blevet overtaget af Fjernvarme Fyn, og ambitionen er helt at droppe kul som brændsel i 2025. Det fortæller tidligere rundviser på værket, Børge Olsen, som også var avisens guide på den lange tur til toppen i 2011. Dengang blev storstenen brugt hele året - undtagen en uge midt på sommeren, hvor Fyns store kulfyr skulle efterses. - I dag bruges den kulfyrede blok kun i fyringssæsonen, forklarer Børge Olsen.

Skorsten er støbt i beton i én arbejdsgang. Det tog 49 dage. Dengang i 1991 byggede man skorstenene på de kulfyrede kraftværker meget høje for at få den svovlholdige kulrøg blæst så langt væk som muligt.

- Men i dag renser vi røgen så grundigt, at det slet ikke er nødvendigt mere, fortæller Børge Olsen.

Fra Vissenbjerg til Storebælt

Storebæltsbroen og siloen på havnen i Kerteminde kan skimtes i disen mod øst, mens en bakketop ved Vissenbjerg runder horisonten af mod vest. Under os er der gang i trafikken på Kanalforbindelsen, den nye omfartsvej med Odins Bro. Man kan se lige ned i nybyggerkvarteret på Lind Hansens Vej, hvor de nyanlagte haver her otte år efter er vokset pænt til.

Trækroner afløst af beton

Udsigten mod Odense Havn er også markant forandret. De få hvide boligblokke er blevet til mange flere, og danner en næsten massiv hvid masse, som har fået selskab af Erhvervsakademiet Lillebælt på den gamle Wittenborggrund. Kigger man ind mod domkirken er bymidten også blev pakket tættere med TBT Tower, hvor trækroner er afløst af beton, mursten og kobberplader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce