Annonce
Fyn

Unicef: - Unge fra Afrika skal inspirere danske børn

Rasmus Brohave fra Svendborg er en af frontfigurerne på et nyt undervisningssite, der tager udgangspunkt i Rwanda og landets unge. Håbet er, at det kan inspirere danske folkeskoleelever til at tænke i digitale løsninger, der kan forandre verden. Foto: Finn Brasen/Unicef
I dag lancerer Unicef et nyt undervisningssite, der ved hjælp af historier fra unge afrikanske iværksættere skal inspirere danske folkeskoleelever til at arbejde innovativt med naturvidenskab og finde digitale løsninger på klodens udfordringer.

Der kan synes langt fra et østafrikansk land som Rwanda til et smørhul som Danmark. Men med et ny undervisningssite fra unicef "ungeforandrerverden.dk" håber børneorganisationen at bringe unge fra de to lande tættere sammen. Sitet er målrettet 7.-10. klasses elever og er fyldt med billeder, tekster og videoer fra Rwanda. Det er den fynske Youtube-stjerne Rasmus Brohave og tv-vært Sofie Østergaard, der har været en tur til Rwanda for at indsamle materiale.

På sitet lærer de danske elever blandt andet om folkedrabet i landet for 25 år siden, men fokus er primært på landets børn og unge, der på forskellig vis er med til at forandre Rwanda. Med dét som udgangspunkt skal de danske elever arbejde med teknologiforståelse, producere digitalt, være innovative og kreative – og ad den vej finde digitale løsninger på store og små problemer, som de selv oplever i deres liv og hverdag.

Det fortæller børn- og ungechef Anne-Mette Friis fra Unicef.

- Vi laver jævnligt undervisningsmateriale om børn og unges rettigheder, men denne gang har vi også ville lave en kobling til FN's verdensmål. Vi ville gerne fortælle om nogle unge mennesker i et udviklingsland, der virkelig gør en indsats for at arbejde innovativt med udvikling, fortæller hun.

En af de unge fra Rwanda, som eleverne kan læse om på sitet, er 22-årige Rosette fra virksomheden My Green Home. Hun arbejder sammen med sin forretningspartner David på at omdanne plastikaffald til bæredygtige byggematerialer. Planen er, at materialet skal kunne anvendes på parkeringspladser og fortove som et billigere alternativ til de eksisterende løsninger. En anden - 16-årige Isaie fra en lille landsby - har formået at bygge sin egen radio ved hjælp af gamle reservedele.

- Det er afsindigt inspirerende med de her historier. Og ved at fortælle om dem håber vi at kunne inspirere danske unge til selv at gøre noget tilsvarende. Der kommer mere og mere fokus på de naturvidenskabelige fag

Undervisningssitet "Unge forandrer verden" kan findes på https://ungeforandrerverden.dk/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce