Annonce
Erhverv

Ungt robotfirma får million til udvikling

Fynske Corepath har eksisteret under et år - de er allerede med i et robot-projekt i Forskerparken, og endnu et kan kickstarte salget

Det kan give såkaldt "hvide fingre", når en medarbejder skal slibe et emne i stål eller et andet materiale.

En robot fra fynske Corepath er ligeglad med om den får hvide, røde eller blå fingre, så derfor ser firmaet fra Odense store muligheder i at flytte manden på gulvet væk til fordel for en robotløsning.

Firmaet har mindre end et år på bagen, men nu skal deltagelsen i innovationspuljen Automationboost være med til at skubbe og booste udvikling og salg.

Corepath har modtaget knap en million kroner til udvikling af en løsning, som kan sikre bedre arbejdsmiljø gennem automation i små- og mellemstore virksomheder.

Annonce

Nye arbejdsmetoder

- Når vi tager ud og besøger nogle af de virksomheder, vi samarbejder med, og ser at medarbejderne går rundt i rumdragt-lignende sikkerhedsudstyr, når de sliber, tænker vi "det må være løgn!". Selve slibearbejdet er simpelthen nødt til at blive varetaget på andre måder, siger direktør og stifter af selskabet Corepath, Jimmy Allison Jørgensen.

Slibeopgaver og andre lignende opgaver med fræsning og svejsning tærer på medarbejderne i SMV'er over hele landet, så der er et stort potentiale for automation.

- Vi tror på, at det her program kan være med til at starte salget af vores løsninger og på længere sigt også sætte gang i eksporten, siger kommunikationsansvarlig Morten Riber i Corepath, som holder til i den "robotkuvøse", som Odense Robotics og Teknologisk Institut står bag i Forskerparken.

Firmaet skal samarbejde med tre fynske firmaer og en enkelt virksomhed i Silkeborg i projektet.

- De har alle produktion, hvor det kan være relevant at se på, om den kan optimeres, så det er det, vi skal samarbejde med dem om, siger Morten Riber.

Salg og eksport

Cabinplan i Haarby er blandt de fire virksomheder, og her laver de faktisk også automationsløsninger for andre virksomheder - men deres proces kan altså også optimeres.

- Vi håber selvfølgelig på, at det samarbejde ender med at vi kan sælge løsninger til dem, men de skal også være cases, som vi kan bruge til at starte en eksport, siger Morten Riber.

Arbejdsskaderne i forbindelse med manuel slibning tæller skader på lunger samt arme og hænder, som samfundsmæssigt også medfører store sundhedsudgifter. Særligt udbredt er diagnosen 'hvide fingre', som bevirker, at den sygdomsramtes fingre nemt bliver hvide, kolde og følelsesløse.

Corepath har allerede en løsning på vej, som kan bruges - men den skal videreudvikles og det skal altså ske i samarbejde med Cabinplant, GEA Scan-Vibro i Svendborg, Polerteknik i Rudkøbing og altså Silkeborg Maskinfabrik.

- CorePath Robotics vil snart kunne tilbyde SMV'er en fleksibel løsning, hvor robotter arbejder sammen med de produktionsansatte og overtager det sundhedsskadelige og gentagne arbejde. Det giver de produktionsansatte mulighed for i stedet at fokusere på, hvordan forskellige opgaver kan løses, hvorefter de kan træde tilbage og lade robotterne håndtere det beskidte arbejde, fortæller Jimmy Alison Jørgensen og fortsætter:

- Det unikke ved vores teknologi er, at den produktionsansatte bare skal tage robotten ved armen og vise robotten det område, der skal behandles, hvorefter den selv kan gå i gang. Hele indstillingsprocessen tager under 30 sekunder, og foregår intuitivt efter kort forudgående træning.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce