Annonce
Erhverv

Unge som Signe og Thorbjørn er en mangelvare på Fyn - ja i hele landet

Signe Rupp og Thorbjørn Bechsgaard har haft masser af tid til at planlægge deres bryllup - de skal giftes pinselørdag, men det bliver i første omgang en stille fest. Den store fest holdes næste år. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Hotel og restaurationsbranchen over hele landet er udfordret, og det rammer de unge, men Palle Broløkke Bøgely, tjener og underviser på Kold College, håber, at flere unge søger tjenerfaget. For der er i den grad brug for faglærte tjenere, mener han.

Tjener-elever på Fyn bør ikke få problemer med at finde en læreplads, mener Palle Brolykke Bøgely, der om nogen kender faget og de unge i det.

Han er selv udlært tjener og kok og har i mange år undervist fremtidens tjenere på Kold College. Det gælder også Thorbjørn Bechsgaard og Signe Rupp, som på Fyens.dk har fortalt om, hvordan de har oplevet coronakrisen.

Signe Rupp blev udlært i dyb stilhed, fordi hendes læreplads - Hotel Knudsens Gaard - har været lukket, og for 26-årige Thorbjørn Bechsgaard betød krisen, at hans læreplads forsvandt, fordi Den Gamle Kro i Odense gik konkurs i april. I dag mangler den unge tjenerelev et år af sin uddannelse - et år, han imidlertid har udsigt til at kunne fuldføre på Falsled Kro.

Palle Brolykke Bøgely er vis på, at der nok skal blive arbejde til både Signe og Thorbjørn og andre unge, der vil tage uddannelsen som tjenere.

- Vi mangler jo faglærte tjenere og tjener-elever. Hvis vi har en grundforløbsklasse på tyve, så er der fire, der vil være tjenere - resten vil være kokke, og det er ærgerligt, for det er et utroligt bredt fag, hvor du virkelig skal have hovedet med dig, siger han, der - coronakrise eller ej - ville ønske, at flere søgte uddannelsen.

- Der er mange, der kan sætte en fadøl og en tallerken på bordet, og der er mange ufaglærte i faget, der kalder sig tjenere, mens man ikke går rundt og kalder sig kok, hvis man er ufaglært. Men vi mangler dem - jeg vil ønske, der kommer mere fokus på det - det fortjener faget.

På Kold College blev der i 2019 uddannet 16 tjenere - på landsplan var tallet 139.

Tirsdag lod Thorbjørn Bechsgaard og Signe Rupp for første gang i lang tid en flaske champagne springe, fordi han har udsigt til at få en læreplads på Falsled Kro. Foto: Frederik Steen Nordhagen
De pæne, hvis arbejdsskjorter har været pakket ned længe - Signe Rupp glæder sig til at kunne tage dem på og komme på arbejde som tjener. Faglært tjener. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Odense

Odense vil også være CO2-neutral: I Aarhus og København er biltrafikken smertensbarnet

Annonce