Annonce
Faaborg-Midtfyn

Unge skal lave performancekunst på Ringes kunstbænk

Kunstbænken blev indviet 23. december 2015, og i 2018 skal bænken være kulisse til en række performancekunstværker. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Kunstner tager sammen med midtfynske unge udgangspunkt i Kunstbænken i en ny kunstkampagne kaldet "Værk din verden"

Ringe: - Værket er ikke en statistisk ting, hvor jeg kommer og bygger eller maler noget. Jeg laver nogle digitale performanceværker i samarbejde med unge mennesker i Ringe. Kunstbænken er udgangspunktet, det er scenen, man spiller bold mod, så alle værker sker på eller omkring søen og bænken.

Kunstner Christian Elovara Dinesen tager sammen med midtfynske unge udgangspunkt i Kunstbænken i Ringe, når kunstkampagnen Værk din verden går i gang i begyndelsen af det nye år. Det er Råderum, der kalder sig et "mobilt kontor for samtidskunskunst", der står bag projektet. Råderum arbejder med kunst, borgerinddragelse og byudvikling, og kampagnen tager udgangspunkt i seks forskellige steder spredt over hele landet, og hvert sted får en eller to kunstnere tilknyttet. Foruden Kunstbænken er der også projekter på en skole, et hospital, en togstation og i en hel landsby.

Charlotte Bagger Brandt, der er direktør for Råderum, forklarer.

- Det er både et lokalbaseret projekt, hvor kunstnere laver nye værker på steder, hvor kunst allerede spiller en rolle, og så bliver det landsdækkende i november 2018, hvor det mere bliver en digital diskussion om, hvad kunst kan betyde, når den indgår i hverdagsrum, siger hun.

Annonce

Det er vigtigt, at det er en-til-en med de unge, ellers bliver det bare endnu et af de projekter, hvor voksne tror, de ved, hvad unge vil have

 

Støttet af Statens Kunstfond

Det egentlige navn for kunstkampagnen er #værkdinverden, fordi den i høj grad vil foregå på digitale platforme.De seks udvalgte steder er: Frederiksbjerg Skole i Aarhus, Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, Vallensbæk Station, Gersagerparken i Greve, Kunstbænken/søen i Ringe og Landsbyen Selde.

Og de otte kunstnere er: Tanja Nellemann Poulsen, Jesper Just, Christian Elovara Dinesen, Kristoffer Akselbo, Charlotte Haslund-Christensen, Jacob Tækker, Within Walls og Lars Arrhenius.

Værk din verden foregår lokalt ind til november 2018, hvor kampagnen bliver landsdækkende.

Værk din verden realiseres med støtte fra Bikubenfonden og Statens Kunstfond.

Et af Christian Elovara Dinesens kunstværker i gang i Køge Kommune. Her er det en basketballbane, der bliver udsmykket i stærke farver. Privatfoto
Endnu et eksempel på et af kunstner Christian Elovara Dinesens værker. I foråret kan han opleves, sammen med midtfynske unge, ved Kunstbænken ved Ringe Sø. Privatfoto

På de unges præmisser

Christian Elovara Dinesen er endnu kun idéfasen af projektet, men han forestiller sig blandt andet, at han vil inddrage ungdomsskolens knallerthold i et af værkerne.

- Man "tuner" knallerterne i vilde farver, så de står som en opsætning op af bænken, forklarer han. En anden idé er inspireret af gadesælgere, som folk, der rejser i middelhavslandene uden tvivl er stødt på. Sælgerne kaster lysende legetøj op i luften.

- Jeg vil købe 100 af det her lyslegetøj og lave en slags synkronopvisning med 100 mennesker, der skal fyre dem op i luften på samme tid. Det skal være udøvet af unge mennesker med en form for instruktion fra mig, forklarer Christian Elovara Dinesen.

Meningen er, at værkerne skal filmes og klippes sammen og udstilles ved Kunstbænken på en form for skærm.

- Jeg forestiller mig, at ferniseringen skal en fest, et rave. Det vigtigste for mig er de unge, at arbejde med dem og lave det i øjenhøjde med dem. Der skal ikke en eller anden voksenpædagogisk tilgang, der handler om, hvad man må og ikke må. Min opgave er at udtænke de æstetiske værker, men også at få de unge til at synes, det giver mening, så de har lyst til at deltage, siger kunstneren, der derfor hellere holder fernisering klokken to om natten efter en gymnasiefest, end klokken 12 lørdag middag, hvor hele byen deltager.

- Det er vigtigt, at det er en-til-en med de unge, ellers bliver det bare endnu et af de projekter, hvor voksne tror, de ved hvad unge vil have, siger han.

Christian Elovare forventer, at de projekterne går i gang i marts eller april næste år. Ind til da er der en række praktiske ting, der skal falde på plads, og der skal laves en drejebog for projektet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce