Annonce
Indland

Unge med handicap er bagud på uddannelse og job

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Unge med handicap kommer langt sjældnere i uddannelse og job end andre jævnaldrende, viser ny redegørelse.

Hver femte 19-20-årige person med handicap er ikke i gang eller færdig med en ungdomsuddannelse som gymnasie, handelsskole eller en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Det er derimod kun 1 ud af 20 af alle unge i samme aldersgruppe, der står i den situation.

Det viser en ny redegørelse fra Social- og Indenrigsministeriet.

Redegørelsen viser også, at kun 40 procent af unge på 19-20 år med handicap er i uddannelse eller job, mens det gælder for 82 procent af alle unge i samme aldersgruppe.

Det er overraskende og ærgerligt, mener Thorkild Olesen, formand for paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, at så mange mennesker med handicap ikke er i uddannelse eller har en tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Vi taler om alle typer af unge med handicap. Personer med udviklingshandicap eller kørestolsbrugere, men også mennesker med et mindre handicap, siger Thorkild Olesen.

I regeringen og dens støttepartiers såkaldte forståelsespapir blev der sidste år lagt op til tiltag for at få flere unge med handicap i uddannelse.

I finansloven for 2020 er der ligeledes afsat et udefineret beløb til en evaluering af handicapområdet.

Daniel Toft Jakobsen, handicapordfører for Socialdemokratiet, kalder det en "super, super vigtig sag".

Ifølge ham viser tallene, at der stadig er store udfordringer på området.

Han kan dog endnu ikke berette om konkrete tiltag.

- Men noget af det, vi har talt om tidligere, er at se på, om vi kan justere nogle regler og for eksempel give mulighed for, at mennesker med handicap kan bruge længere tid på en uddannelse.

- Det kan også handle om at gøre reglerne mere fleksible i forhold til praktikophold, siger Daniel Toft Jakobsen.

Thorkild Olesen understreger, at der bør handles meget snart.

- Det er ikke sådan, at jeg er skuffet over regeringen. Men nu har vi en undersøgelse, der viser det her, og derfor skal vi også gøre noget ved det, siger han.

Mellem 30.000 og 35.000 børn og unge modtager i dag hjælp for deres fysiske eller psykiske handicap.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce