Annonce
Odense

Unge madspildsambassadører viser, hvad de kan

Interessen er stor for at lære at lave rizza, og så gør det ikke noget, at det er nogle lidt større elever, der hjælper en. Men det er altid godt at have fagkundskaben i ryggen, hvis noget skulle gå galt. Foto: Nils Svalebøg

Mere end 40 syvende-klasses-elever fra Tarup Skole og Roser Skolen lærte fredag unge fra andre skoler at lave mad med overskudsmad. Begivenheden på Dyrskuet markerede samtidig slutningen på tre år med projektet Smag for Livet, der har gjort de unge mere bevidste om, hvad de spiser og smider væk.

Annonce

De pjatter på samme måde som andre syvende klasses elever, driller og hygger sig på samme måde. Men alligevel er 7.a fra Tarup Skole ikke helt som andre:

- Hvad skal du have på din sandwich, spørger en af eleverne.

- Bare masser af umami, lyder svaret.

Tre års deltagelse i projekt Smag for Livet har sat sine spor. De unge ved godt, hvad den femte grundsmag indebærer - at umami, der egentlig betyder velsmag, for eksempel findes i tomater og kød.

En rizza består af rispapir, der smøres med et pisket æg. Så putter mad den mad, man har lyst til ovenpå, knækker den sammen på midten, og så er den klar til at spise. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Gammel mad smager bedst

I dag er officielt sidste gang med Smag for Livet-projektet, så er rejsen ind i madens og smagens verden slut. Nu skal eleverne stå på egne ben og gerne have lært så meget, at de kan fortælle andre om mad, krydderier, smag og madspild.

Meget passende begynder dagen med, at de - sammen med eleverne i syvende klasse fra Roser Skolen - udnævnes til madspildsambassadører. De får et diplom for med "brugen af smagen" at bekæmpe madspild, fordi de netop har lært, at man med nogle madvarer ikke behøver slavisk at kigge på "bedst før" datoen. Det er i stedet smagen, der tæller.

Netop for at lære det forhold fra sig er en gruppe elever sendt ud på den fyldte dyrskueplads med smagsprøver. På det ene fad ligger købe-pandekager, der er bedst før 8. marts 2018 - altså er for gamle. På det andet fad ligger nogen, der på papiret kan holde sig et år længere.

Og de første resultater vækker lidt jubel hos eleverne, for meldingen er, at folk bedst kan lide de gamle.

Syvende klassse fra Roser Skolen og 7.a på Tarup Skole fik på Dyrskuet overrakt diplomer af professor Ole G. Mouritsen som bevis på, at de nu er madspildsambassadører. Foto: Nils Svalebøg

De andre elever er samlet i et stort hvidt telt, ikke så langt fra hovedindgangen.

De skal lære andre elever at lave mad med overskudsmad. Og til det formål er rizzaen en perfekt størrelse: et styk rispapir skylles på den ene side under vandhanen; så kommer det på en varm pande, pensles med et pisket æg og så er det tid til at tilsætte maden, der er skåret i små stykker, og en smagsgiver i form af et krydderi.

"Vidste du godt, madspild er verdens tredje største CO2-udleder", står der på en plakat eleverne selv har lavet til dagen og som nysgerrige kan kigge på, men det er nu langt mere populært at se, hvordan de unge - på tværs af kulturforskelle og køn - hjælper elever fra fjerde og femte klasse, så de selv laver en rizza.

- Man bliver hel sulten, når man står og kigger, som en nysgerrig kvindelig tilskuer bemærker.

De unge er imponerende tålmodige og blide lærere:

- Sådan pisker du ægget, og så husk lidt salt, siger en.

- Du skal bare skrabe ægget ind på papiret igen, siger en anden, da en af de nye, unge "kokke" hælder ægget lidt for hurtigt ud over rispapiret.

En tredje holder en passioneret snak om, hvor vigtigt det er at bruge sine sanser, når man skal bedømme, hvad man kan putte på.

Pludselig er det ikke så langt væk, at de med det her projekt faktisk er med til at udvikle undervisningsmaterialer, som andre folkeskoleklasser i Danmark kan bruge.

Godt nok vil et par af drengene helst bare passe sig selv, men ellers er engagementet glødende blandt de mere end 40 elever, som pludselig oplever, hvad det vil sige at være lærer.

- Det kan godt være lidt svært, hvis du står med en, der er meget genert, men ellers er det faktisk ret sjovt, siger Nikoline Klokker Spangsberg.

Der var tryk på i madlavningstelet på Dyrskuet, for syvende klasses-eleverne fra Tarup Skole og Roser Skolen skulle igennem tre sessioner, hvor de lavede mad med fjerde og femte klasseselever. Første hold bestod af elever fra Vester Aaby Skole og Bøgebjergskolen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

I rampelyset

Eleverne i 7.a har også prøvet at være i rampelyset i nu tre år.

De har været eksponeret her i avisen, på TV 2 Fyn og senest har en gruppe været til konference i DGI Byen i København for at være med til at præsentere og fejre det, Smag for Livet har opnået i de første tre år. Og alt det har faktisk også været helt fint, som Sofie Rendboe Rasmussen siger:

- For det er jo ikke alle, som får den slags oplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce