Annonce
112

Unge mænd hoppede på alter og jonglerede med alterlys: Slipper for fængsel

Der er faldet dom i sagen om hærværk mod Vissenbjerg Kirke. Arkivfoto: Henning Frandsen
Der er faldet dom i sagen om hærværk i Vissenbjerg Kirke, hvor en ung mand 1. januar 2019 hoppede op på alteret og jonglerede med alterlys, mens hans kammerat filmede det.

Vissenbjerg/Odense: Der er faldet dom i sagen om hærværk i Vissenbjerg Kirke. To unge mænd gik 1. januar 2019 ind i kirken, hvor den ene, en 17-årig, hoppede op på alteret og jonglerede med alterlys, mens hans 18-årige kammerat filmede det. Begge er ved Retten i Odense blevet idømt 10 dagbøder á 300 kroner hver.

Anklager Maria Fanø-Fredeløkke foreslog under retssagen, at drengene skulle idømmes betinget fængsel for hærværket. Hun er dog tilfreds med dommen.

- Man kan diskutere, hvad der er den største straf. At de får 10-20 dages betinget fængsel, som udløber efter et år, og som de ikke mærker noget til. Eller en økonomisk sanktion, som de faktisk mærker. For anklagemyndigheden er det vigtigste, at der er en straf, at de unge mænd forhåbentlig kan mærke den, og at de aldrig nogensinde gør den slags igen.

- Fordi den sag handler jo ikke så meget om den situation, der opstår, hvor de i et øjebliks kådhed begår noget kriminelt. Det handler mere om respekt for kirken og for kirkerummet, fastslår anklageren.

De to dømte var i selskab med en tredje gerningsmand, da de begik hærværket, men han er under den kriminelle lavalder og hans sag bliver derfor behandlet særskilt.

Annonce

Menighedsråd ønskede ikke fængselsstraf

Hans Peder Christiansen, menighedsrådsformand i Vissenbjerg Kirke, er også tilfreds med den dom, der er afsagt.

- Vi har drøftet det i menighedsrådet og er egentlig generelt tilfredse med, at de (gerningsmændene, red.) har fået en markering af, at det koster noget at lave hærværk, men vi er også godt tilfredse med, at de ikke fik en betinget dom, som anklageren havde lagt op til, siger han.

- Det er unge mennesker, og det er fint, at de har fået en dommers ord for, at det var ikke i orden, det de gjorde. Men vi ønskede ikke, at de skulle have en fængselsstraf, for det var jo ikke ment som bevidst hærværk mod kirken, men mere et udtryk for, at de var opstemte efter at have taget noget, de ikke måtte.

- De har sagt, at de var påvirket af hash. Havde det været en bevidst hærværkshandling mod kirken, havde vi nok haft et andet ønske, sider Hans Peder Christiansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce