Annonce
Nyborg

Unge lærer at tackle angst og depression

Kurserne i hjælp-til-selvhjælp finder sted i Arkaden ved rådhuset i Nyborg. Sundhedskonsulent Luise Hyllekilde Andersen er både instruktør på kurset og med til at vurdere, hvem der passer ind. Foto: Kasper Riggelsen
I 2019 blev et tilbud til sårbare unge gjort permanent. Og der er brug for at gøre en ekstra indsats overfor målgruppen, viser den seneste trivselsundersøgelse.

Nyborg: Mange unge føler sig stressede, ensomme eller deprimerede. Også i Nyborg.

Det viser den seneste trivselsundersøgelse fra 2016, som bygger på de unges egne besvarelser.

Heldigvis er der hjælp at hente - blandt andet i form af et selvhjælpskursus, hvor deltagerne lærer at tackle angst og depression.

Det, der i første omgang begyndte som et pilotprojekt, har siden 2019 været et fast kommunalt tilbud. Og den 24. oktober i år kunne man tage hul på endnu en kursusrække.

Kurset er planlagt til at vare syv uger, og deltagerne mødes én gang om ugen i 2,5 timer, fortæller Luise Hyllekilde Andersen, der - ud over at være sundhedskonsulent i Nyborg Kommune - selv er en af instruktørerne på holdet.

For at deltage skal man være mellem 15 og 25 år. Samtidig skal man have angst eller depression inde på livet, men det er ikke så firkantet, som man måske kunne tro.

- Du behøver ikke være diagnosticeret med hverken angst eller depression. Hvis man bare har nogle af symptomerne på det, så har man mulighed for at komme med på holdet. Denne gang har vi også valgt, at hvis man er ung og har en pårørende med angst eller depression, så kan man også komme med, fordi de også kan bruge de redskaber, vi arbejder med, forklarer hun.

Undersøgelse tændte advarselslamperne

Der findes ingen eksakte tal for, hvor mange unge i Nyborg Kommune der lider af angst eller depression.

Men den seneste trivselsundersøgelse blandt elever i 7.-9. klasse og unge i alderen 15-25 år giver et kraftigt fingerpeg om, at mange unge har ondt i den mentale sundhed.

For eksempel er følelsen af ensomhed meget udbredt. Blandt de 17-19 årige svarer halvdelen af de unge, at de af og til, tit eller meget ofte er ensomme. Desuden tyder meget på, at de unge har for travlt.

Over 90 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de sommetider, tit eller altid har for meget at se til.

Undersøgelsens resultater var den direkte anledning til, at Nyborg Kommune i 2017 startede et pilotprojekt for sårbare unge. Et tilbud, som nu altså er gjort permanent.

Kilde: Ungesundhedsprofilen 2016, Nyborg Kommune.

Annonce

Vigtig værktøjskasse

Da der er tale om hjælp-til-selvhjælp, kræver det desuden, at man er parat til arbejde med sig selv. Kurset er med andre ord ikke rettet mod de unge, der har det aller sværest.

Derfor bliver man i første omgang inviteret til en samtale med Luise Hyllekilde Andersen, som så vurderer, om man passer ind. Eller om vil have mere gavn af et af kommunens andre tilbud.

Selve kurset er bygget op i forskellige moduler, hvor deltagerne gradvist bliver introduceret til forskellige redskaber, de kan bruge i deres hverdag. Som for eksempel at lægge en personlig handleplan, der rækker en uge ud i fremtiden.

- Idéen er, at vi har én stor værktøjskasse, og så har man en selv, hvor man kan lægge de værktøjer ned, som fungerer for en, siger Luise Hyllekilde Andersen.

De foreløbige erfaringer viser, at de unge generelt får det bedre med sig selv efter at have deltaget i et kursus. En del af det hænger sammen med, at de indgår i en gruppe med andre, der befinder sig i samme situation.

- På dem måde kan de dele erfaringer og inspirere hinanden og være støttende i de situationer, der dukker op. De arbejder også med hver deres handleplan, men i gruppen kan de tale om, hvordan det går med handleplanerne, fortæller sundhedskonsulenten.

Hvis man er interesseret i det gratis tilbud, skal man henvende sig til Nyborg Kommunes sundhedsafdeling.

Det ligger ikke helt fast, hvornår der starter et nyt hold op, men planen er at gennemføre to kurser om året - ét i foråret og ét i efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Middelfart For abonnenter

Yvonnes handicappede søn får frataget nattevagt: - Vi er simpelthen bange for, at han dør

Annonce