Annonce
Kerteminde

Unge falder fra, fordi de ikke kan få en læreplads: Borgmester vil give de unge en læreplads-garanti

Borgmester Kasper Olesen fortalte, at Kerteminde Kommune er i top, når det gælder antallet af iværksættere, der starter op i kommunen og stadig er igang efter fem år. Foto: Peter Ammitzbøll
Der er alt for mange unge i Kerteminde Kommune, der dropper ud af deres erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan få en læreplads. Borgmester Kasper Olesen vil i samarbejde med lokale virksomheder give de unge en læreplads-garanti.

Kerteminde: - Det går faktisk rigtig godt i Kerteminde Kommune, fortalte borgmester Kasper Olesen, da han mandag aften bød velkommen til kommunen og erhvervsforeningens nytårskur.

Antallet af tilflyttere er stigende, og der er gang i salget af både kommunale og private byggegrunde.

- Og så har vi i modsætning til mange andre steder rundt om i landet attraktive landsbyer. Er der et hus til salg, bliver det hurtigt solgt. Ja, i flere af dem bliver der også bygget nyt, sagde Kasper Olesen.

Der er også kommet styr på økonomien. Kommunen betaler af på gælden, og 2019 var det første år i lange tider, hvor det ikke var nødvendigt at lave ansættelsesstop i kommunen.

Det går også godt for erhvervslivet i Kerteminde Kommune. Faktisk går det så godt, at Kerteminde er den fynske kommune, der har flest industriarbejdspladser pr. indbygger.

- Vi er faktisk Fyns industrihovedstad. Breder vi kortet lidt mere ud, så er vi nummer tre i Region Syddanmark og på en niende plads, når vi ser på hele landet.

Annonce

- Det er en stor ambition

Alene på Lindø er der i dag over 100 virksomheder med 4000 arbejdspladser, hvilket er mere, end da værftet lukkede.

- Der ud over så har vi også Langeskov, hvor der er mange virksomheder, som benytter den helt centrale beliggenhed, Langeskov har lige midt i landet, fortalte Kasper Olesen, der opfordre til lidt mere stolthed i kommunen over, at Kerteminde Kommune er Fyns industrihovedstad.

Inden han advarende løftede pegefingeren. Der er nemlig flere og flere virksomheder i kommunen, der har en udfordring med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det nødvendigt, at flere unge mennesker går i gang med en håndværkeruddannelse.

- Vi har allerede, hvis vi ser på landsgennemsnittet forholdsvis mange unge, der tager en erhvervsuddannelse. Men hvis vi rigtig skal bryste os af at være en industrikommune, skal vi have flere til at gå den vej.

Borgmesteren havde også en løsning med i lommen. For det første skal der indføres tvungen erhvervspraktik i folkeskolen i kommunen. Og for det andet skal alle unge mennesker i Kerteminde Kommune have en garanti for, at hvis de starter på en erhvervsuddannelse, så er der også en læreplads til dem.

Gavner virksomhederne

Efter nytårskuren forklarede Kasper Olesen, at det allerede i dag har konsekvenser for unge mennesker i Kerteminde Kommune, at de ikke er i stand til at få en læreplads.

- Vi har i dag unge mennesker, der mangler en læreplads, og vi har alt for mange unge, der ender med at falde fra deres uddannelse, fordi de ikke kan komme i lære, fortalte Kasper Olesen.

Lærepladsgarantien skal sikres gennem et forpligtende samarbejde mellem kommune og virksomheder, hvor kommunen skal være bindeleddet mellem skolerne og virksomhederne.

- Jeg forestiller mig eksempelvis, at vi kan oprette en lærlinge-bank, så virksomhederne nemt kan få et overblik over, hvem der mangler en læreplads. Der skal også være mulighed for at mindre virksomheder kan dele en lærling med en anden virksomhed, forklarede Kasper Olesen.

Formand for Kerteminde Erhvervsforening, Jess Aagaard, tog godt imod ideen om en lærepladsgaranti.

- Det er et initiativ, som vi gerne vil være med til at understøtte.

- Vi går gerne ind og tager et ansvar, for på lang sigt gavner det virksomhedernes mulighed for at rekruttere arbejdskraft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce