Annonce
Kerteminde

Unge falder fra, fordi de ikke kan få en læreplads: Borgmester vil give de unge en læreplads-garanti

Borgmester Kasper Olesen fortalte, at Kerteminde Kommune er i top, når det gælder antallet af iværksættere, der starter op i kommunen og stadig er igang efter fem år. Foto: Peter Ammitzbøll
Der er alt for mange unge i Kerteminde Kommune, der dropper ud af deres erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan få en læreplads. Borgmester Kasper Olesen vil i samarbejde med lokale virksomheder give de unge en læreplads-garanti.
Annonce

Kerteminde: - Det går faktisk rigtig godt i Kerteminde Kommune, fortalte borgmester Kasper Olesen, da han mandag aften bød velkommen til kommunen og erhvervsforeningens nytårskur.

Antallet af tilflyttere er stigende, og der er gang i salget af både kommunale og private byggegrunde.

- Og så har vi i modsætning til mange andre steder rundt om i landet attraktive landsbyer. Er der et hus til salg, bliver det hurtigt solgt. Ja, i flere af dem bliver der også bygget nyt, sagde Kasper Olesen.

Der er også kommet styr på økonomien. Kommunen betaler af på gælden, og 2019 var det første år i lange tider, hvor det ikke var nødvendigt at lave ansættelsesstop i kommunen.

Det går også godt for erhvervslivet i Kerteminde Kommune. Faktisk går det så godt, at Kerteminde er den fynske kommune, der har flest industriarbejdspladser pr. indbygger.

- Vi er faktisk Fyns industrihovedstad. Breder vi kortet lidt mere ud, så er vi nummer tre i Region Syddanmark og på en niende plads, når vi ser på hele landet.

Annonce

- Det er en stor ambition

Alene på Lindø er der i dag over 100 virksomheder med 4000 arbejdspladser, hvilket er mere, end da værftet lukkede.

- Der ud over så har vi også Langeskov, hvor der er mange virksomheder, som benytter den helt centrale beliggenhed, Langeskov har lige midt i landet, fortalte Kasper Olesen, der opfordre til lidt mere stolthed i kommunen over, at Kerteminde Kommune er Fyns industrihovedstad.

Inden han advarende løftede pegefingeren. Der er nemlig flere og flere virksomheder i kommunen, der har en udfordring med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det nødvendigt, at flere unge mennesker går i gang med en håndværkeruddannelse.

- Vi har allerede, hvis vi ser på landsgennemsnittet forholdsvis mange unge, der tager en erhvervsuddannelse. Men hvis vi rigtig skal bryste os af at være en industrikommune, skal vi have flere til at gå den vej.

Borgmesteren havde også en løsning med i lommen. For det første skal der indføres tvungen erhvervspraktik i folkeskolen i kommunen. Og for det andet skal alle unge mennesker i Kerteminde Kommune have en garanti for, at hvis de starter på en erhvervsuddannelse, så er der også en læreplads til dem.

Annonce

Gavner virksomhederne

Efter nytårskuren forklarede Kasper Olesen, at det allerede i dag har konsekvenser for unge mennesker i Kerteminde Kommune, at de ikke er i stand til at få en læreplads.

- Vi har i dag unge mennesker, der mangler en læreplads, og vi har alt for mange unge, der ender med at falde fra deres uddannelse, fordi de ikke kan komme i lære, fortalte Kasper Olesen.

Lærepladsgarantien skal sikres gennem et forpligtende samarbejde mellem kommune og virksomheder, hvor kommunen skal være bindeleddet mellem skolerne og virksomhederne.

- Jeg forestiller mig eksempelvis, at vi kan oprette en lærlinge-bank, så virksomhederne nemt kan få et overblik over, hvem der mangler en læreplads. Der skal også være mulighed for at mindre virksomheder kan dele en lærling med en anden virksomhed, forklarede Kasper Olesen.

Formand for Kerteminde Erhvervsforening, Jess Aagaard, tog godt imod ideen om en lærepladsgaranti.

- Det er et initiativ, som vi gerne vil være med til at understøtte.

- Vi går gerne ind og tager et ansvar, for på lang sigt gavner det virksomhedernes mulighed for at rekruttere arbejdskraft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce