Annonce
Odense

Unge dømt for brutal hævn på pædagogmedhjælper i Vollsmose: Anklager går efter dobbelt straf

Såvel de fem unge mænd som den i dag 27-årige pædagogmedhjælper er fra Odense-bydelen Vollsmose, hvor den 27-årige blev overfaldet sidste år på en parkeringsplads i Fyrreparken. Arkivfoto: JF Medier.
Fem unge mænd fra Vollsmose blev tirsdag dømt skyldige i at have overfaldet en pædagogmedhjælper, der stod til at skulle vidne mod den ene af mændene. Anklager går efter en fordobling af straffen og udvisning af fire af mændene til Somalia. Endelig dom falder mandag.

Vollsmose: Fem unge mænd fra Vollsmose var alle en del af et groft overfald på en i dag 27-årig mand, der blev slået, sparket, trampet i hovedet og stukket med en kniv to gange sidste sommer.

Sådan lød dommen tirsdag i Byretten i Odense, hvor de seks nævninge og de tre dommere igennem de seneste uger har kunnet høre vidt forskellige versioner af, hvad der skete i forbindelse med overfaldet på en parkeringsplads i Fyrreparken omkring klokken 21 den 19. juli 2020.

Den dengang 26-årige mand, der også er fra Vollsmose, havde anmeldt en af de fem mænd for et overfald med peberspray på det opholdssted, hvor han arbejdede som pædagogmedhjælper. Men kort tid inden han skulle vidne mod den unge mand i retten, blev han passet op og overfaldet, da han var på vej til at skulle aflevere sin fire-årige datter.

Annonce

I forbindelse med sin vidneforklaring pegede pædagogmedhjælperen på, hvordan alle deltog i overfaldet og var som en flok hyæner om et bytte. Og den forklaring lagde retten stor vægt på, lød det fra retsformand Kirsten Mathiesen, da hun læste den enstemmige kendelse op.

- Retten finder forurettedes vidneforklaring meget troværdig. Den har været detaljeret og er fremstået uden overdrivelser, lød det i kendelsen, der modsat afviste de tiltaltes forklaring af, at der i virkeligheden var tale om et slagsmål mellem en af de tiltalte og pædagogmedhjælperen på grund af en helt anden konflikt.

- Tiltaltes forklaring om, at han ville tale med forurettede på grund af en episode mellem denne og den tiltaltes storebror, og at han blev bange for den forurettede, selvom flere af hans venner var til stede, tilsidesættes som utroværdig, lød det.

Risikerer dobbeltstraf

Selvom alle fem mænd blev dømt skyldige i at have været med til overfaldet, er der stor forskel på, hvor lange fængselsstraffe de vil få, når den endelige dom falder på mandag.

Det var således kun en af de tiltalte, en 22-årig mand, som blev dømt for at have stukket pædagogmedhjælperen med en kniv, mens de andre blev dømt skyldige i vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Nogen synes, at jeg gør det super godt. Andre synes, at jeg er en stikker. Man skal virkeligt tænke sig om, inden man tager denne her vej. Jeg ved, at der er mange andre, at er blevet forurettet af nogle af de samme gutter, som ikke tør sige noget.

Den 26-årige pædagogmedhjælper i retten

Der er dog flere forskellige forhold, som givetvis vil virke skærpende, når dommene skal bestemmes.

Dels kom retten frem til, at fire af de tiltalte vidste, at deres offer var ansat som pædagogmedhjælper, der er særligt beskyttet som offentligt ansat. Og dels var flere af de tiltalte bekendt med, at han stod foran at skulle vidne i retten.

Den mest markante skærpelse, der kan føre til en fordobling af de normale strafferammer, handler dog om noget helt andet. Overfaldet skete nemlig blot tre uger efter, at Abdinur Mohamed Ismail blev skudt og dræbt i Vollsmose. Fyns Politi havde derfor gjort brug af muligheden for at etablere en skærpet strafzone, hvor straffen for blandt andet grov vold altså kan blive fordoblet.

Anklager Daniel Dokkedahl mente derfor, at straffen til den 22-årige, der havde ført kniven, skulle fordobles fra to et halvt års fængsel til fem års fængsel, mens de andre dømtes straffe skulle fordobles, så en skulle have et års fængsel, mens de tre andre skulle have mellem to et halvt års og ikke under tre års fængsel.

Annonce

Dømt for kast med molotovcocktails

Fire af de fem mænd risikerer dog ikke kun en lang fængselsstraf. De risikerer også at blive udvist til Somalia, hvor de fortsat er statsborgere, selvom de enten er født eller har boet i en lang årrække i Danmark.

Her har det også betydning, at flere af mændene tidligere er dømt i en række sager, der blandt andet involverer røveri, vold og en meget omtalt sag fra 2015, hvor flere patruljevogne fra Fyns Politi blev overdynget med sten og molotovcocktails i Vollsmose.

Her blev en af mændene dømt for at have kastet molotovcocktails mod politiet, mens en anden blev dømt for at knuse fliser, så stenene kunne kastes mod politiet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

GOG

Følg med live: GOG i den første europæiske hjemmekamp

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Knæk mere end cancer

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Annonce