Annonce
Odense

Ungdomsaktivister politianmeldes efter nøglekast i byrådssalen

Med banner-ordene "1.000 hjem, 1.000.000 minder" og 1.000 papirsnøgler smidt ud over politikerne i byrådssalen markerede et par unge mænd onsdag deres utilfredshed med Vollsmose-nedrivningerne. Nu politianmeldes aktionen. Foto: Camilla Ahlmann-Petersen
Odense Kommune politianmelder de to unge mænd, der på onsdagens byrådsmøde smed 1000 papirsnøgler ud over byrådssalen i en protest mod nedrivningen af 1000 boliger i Vollsmose.
Annonce

Man må ikke med hverken larm eller uorden forstyrre et byrådsmøde.

Det siger straffeloven, og derfor politianmelder Odense Kommune de to mænd, der i en protest smed 1000 papirsnøgler ud over politikerne, i sekunderne efter et stort flertal onsdag sagde ja til at rive 1000 boliger ned i Vollsmose.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen forklarer:

- Ud fra hændelsens forløb og karakter har jeg vurderet, at det var udtryk for en planlagt forstyrrelse af byrådets arbejde, og det er af afgørende betydning, at de demokratiske spilleregler beskyttes.

Hvorfor ikke vise lidt forståelse for, at nedrivningen af så mange boliger får følelserne frem i folk?

- Det gør Odense Kommune også i en lang række tilfælde. Men der er umistelige værdier omkring demokratiets rammer på spil, og derfor er det min pligt at reagere, siger han.

Allerede i byrådssalen onsdag opfordrede Tommy Hummelmose fra Konservative til at melde aktivisterne til politiet, og han er derfor glad for, det nu er sket.

- Det er fuldstændig uhørt, at de på den måde prøver at påvirke den demokratiske proces, og det, synes jeg, skal retsforfølges. Og det er da også politikere fra både rød og blå side i byrådet, der stærkt tager afstand fra aktionen:

- De er vandalister.

- De chikanerer byrådets arbejde.

- Det er disrespekt for demokratiet.

- De bør straffes med en klækkelig bøde.

Det siger loven

Straffelovens paragraf 137 siger:

"Den, som søger at forhindre afholdelsen af lovlig offentlig sammenkomst, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2 På samme måde straffes den, der ved larm eller uorden forstyrrer offentlig samling af Folketinget, Færøernes lagting, kommunale eller andre offentlige råd, gudstjeneste eller anden offentlig kirkelig handling, eller som på usømmelig måde forstyrrer ligfærd."

En gruppe aktivister er tidligere blevet dømt efter den paragraf, fordi de i Folketinget forstyrrede en asyldebat og brød ud i protestsang. De fik bødestraf i både byret og landsret trods argumenter om, at straffen var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Annonce

Ærgerlig afslutning

Det var SUF Odense - den lokale afdeling af Socialistisk Ungdomsfront - der stod bag aktionen, men i hvert fald en af de to mænd, han hedder Mathias Jæger, er også ansat i Enhedslisten, er medlem af Enhedslisten og stillede op for partiet i Odense ved det seneste kommunalvalg.

Han henter imidlertid ingen opbakning til nøglekasteriet fra Enhedslistens to byrådsmedlemmer, der sammen med Alternativet var de eneste, der stemte nej til nedrivningerne:

- Jeg støtter ikke den slags aktioner, understreger Reza Javid.

- Selv om jeg har forståelse for den frustration, man kan føle over en byrådsbeslutning, som opleves som overgreb mod flere tusind mennesker i vores by, mener jeg ikke, at det er den rigtige måde at vise frustrationen på. Det er forstyrrende for det fungerende demokrati, mener han.

Samme melding kommer fra Enhedslistens Mathilda Printzlau-Paulsen.

- Det var rigtig ærgerligt og en træls afslutning på en ellers god politisk diskussion, og jeg er enig i, at det ikke fremmer deres sag, siger hun.

Mathilda Printzlau-Paulsen erkender, at hun vidste, der måske var nogle, der ville lave en markering i forbindelse med byrådsmødet. Og da de to aktivister, som hun betegner som bekendte, spurgte om vej, viste hun dem mod tilhørerpladserne.

Men trods kendskabet og Mathias Jægers medlemskab af Enhedslisten afviser hun at have noget ansvar for hverken nøgler eller banner og fremhæver, at aktionen er foregået i SUF-regi.

- Den konstruktive debat i byrådet er god, og det er måden at gøre det på, siger hun.

Annonce

Ingen buhen

Forud for byrådsmødet onsdag var en større flok samlet til demonstration på Flakhaven. Vollsmose-beboere, initiativet Almen Modstand, politikere fra Alternativet og Enhedslisten og altså også medlemmer af Socialistisk Ungdomsfront viste med taler og bannere deres vrede og deres utryghed ved udsigten til, at op mod 3000 mennesker nu mister deres hjem i Vollsmose.

Flere gik med ind på byrådssalens tilhørerpladser og lyttede til de politiske argumenter for og imod, og flere gange undervejs måtte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kridte reglerne op:

Nej, man må ikke vifte med skilte og bannere i byrådssalen. Og nej, man må ikke hverken klappe eller buhe af de politiske ord.

Alligevel endte Vollsmose-diskussionen altså med et stort banner og 1000 flyvende papirsnøgler.

Og nu skal Fyns Politi så tage stilling til, hvad der videre skal ske i sagen.

Sidste år lavede Socialistisk Ungdomsfront en lignende aktion i Aarhus Byråd, da politikerne også der vedtog ghetto-nedrivninger.

Den aktion, der inkluderede kast af rigtige nøgler, blev ikke politianmeldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpesalg af 183.000 kvadratmeter på Odense Havn: Kommunen vil indgå ægteskab med storentreprenør

Fyn

Åbningen set fra Fyn: Sådan bliver genåbningen fra mandag - og måske 15. marts

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det lugter af centralisering: Politikere er skeptiske over for  fyringstrussel mod indsatsledere

Kerteminde For abonnenter

Tina blev smittet med corona på sin fødselsdag : - Det føles som fingre med negle, som griber om hjernen og presser

Annonce