Annonce
Odense

Martine blev chikaneret for at gå med mundbind: - Jeg følte mig malplaceret

Martine Jørgensen er 19 år og går på Mulernes Legatskole. Hun har diabetes og tager derfor ekstra forbehold for covid-19. Men hun føler sig dømt af andre unge. Foto: Nomi Bonde-Littau
19-årige Martine Jørgensen fra Nyborg har diabetes type 1 og frygter at blive smittet af coronavirus. Derfor tager hun ekstra forbehold, men hun føler sig dømt af andre unge.
Annonce

Odense: Martine Jørgensen lider af den kroniske sygdom type 1 diabetes, og da første bølge af covid-19 ramte, var den 19-årige gymnasieelev usikker på, om det ville have mere end normalt alvorlige konsekvenser for hende, hvis hun blev smittet med corona.

Derfor valgte Martine Jørgensen at tage ekstra forbehold.

Det gjorde hun blandt andet ved at gå med mundbind fra begyndelsen af covid-19-udbruddet. Hun har mest af alt været nervøs for at køre med den offentlige transport, som hun er afhængig af for at kunne komme i skole.

- I starten (af epidemien, red.) begyndte jeg at bruge maske i bussen, selvom det ikke var påbudt. Her var der flere, der kiggede og nok har tænkt "hvad er det, hun laver". Det syntes jeg var meget ubehageligt, men jeg kunne jo ikke gøre noget ved det, fortæller Martine Jørgensen.

Annonce

Forstår forsigtigheden

For at behandle sin diabetes er Martine Jørgensen nødt til at sprøjte hormonet insulin ind i kroppen flere gange om dagen, fordi hendes krop ikke er i stand til selv at danne det. Men derudover kan gymnasieeleven leve et normalt liv.


En ung fyr kom helt op i mit ansigt og sagde "goddag!", mens han halvt spyttede mig i ansigtet.

Martine Jørgensen, diabetiker


Ved epidemiens udbrud frygtede man, at personer med diabetes ville opleve sværere symptomer af corona sammenlignet med raske personer. Studier har dog vist, at den opfattelse ikke har holdt stik. Det fortæller klinisk lektor og overlæge hos Steno Diabetes Center Odense.

- Man mener nu, at hvis man er behandlet godt for sin diabetes, vil der sandsynligvis ikke være ekstra konsekvenser ved at blive ramt af covid-19 i forhold til mange andre, medmindre man fejler andet samtidig.

- Jeg forstår dog godt, at man som diabetiker har været bekymret og mere forsigtig end andre, grundet usikkerheden i studierne, understreger Michael Røder.

Annonce

Råbt af og spyttet på

Selvom de fleste danskere efterhånden har vænnet sig til se mundbind, så var de ikke en almindelig del af gadebilledet i foråret. Det har ført til ubehagelige episoder for Martine Jørgensen.

- Offentligheden har altid kigget skævt, når jeg har haft maske på. Jeg har også oplevet, at en ung fyr kom helt op i mit ansigt og sagde "goddag!", mens han halvt spyttede mig i ansigtet. Min puls hoppede bare derudaf.

- Det gjorde, at jeg følte mig malplaceret. Det har været meget ubehageligt, fortæller Martine Jørgensen.

Hun kunne godt tænke sig, at flere blev bedre til at holde covid-19-retningslinjerne.

- Jeg håber, at folk bliver mere opmærksomme på os med kroniske lidelser. Mit håb for fremtiden er, at man ikke længere skal bede folk om at holde afstand eller tage hensyn, men at det er en selvfølge, afslutter Martine.

Medieakademiet

Denne artikel er skrevet af fynske gymnasieelever i samarbejde med Fyens Stiftstidende som en del af projektet Medieakademiet, hvor eleverne bliver klogere på journalistik og medier.

Medieakademiet er et samarbejde mellem DR Fyn, TV2 Fyn, SDU, FST Growth og Fyens Stiftstidende.

Eleverne har selv idéudviklet historierne, interviewet kilderne og skrevet artiklerne. Alle kilderne er indforstået med, at de citeres i Fyens Stiftstidende.

Artiklerne er blevet gennemlæst og rettet til af avisen inden udgivelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce