Annonce
Odense

Ung arkitekt: Hold havnen rå

Arkitekten Signe Hommelhoff sætter stor pris på Odense Havn, især er hun fascineret af pakhusene på den østlige side af havnen.

Den største fare for Odense Havn er, at den bliver for velfriseret og organiseret, så det rå forsvinder

HAVNEN: - Jeg kan rigtigt godt lide, at der er plads til at man kan parkere her, uden at der er hvide streger og båse og alt sådan noget. Det er sådan et udefineret rum, der ikke er så velordnet.

Sådan beskriver Signe Hommelhoff sin fascination af Odense Havn, kort efter at vi har mødtes ved FAF siloen på Havnegade.

Under vores tur rundt på havnen viser det sig dog, at det velordnede er ved at snige sig ind, men her på den østlige side, er der stadig vildt og råt.

- Det her er også noget af det, som jeg synes, at man skal lade være, siger Signe Hommelhoff, mens hun bøjer sig ned og peger på de gamle rustne jernbaneskinner, der skærer gennem asfalten på Odense Havn.

- Man kan jo godt blive nervøs for, at her bliver for pænt, det er jo den rå stemning, der er dragende, siger hun.

Annonce
Havneområdet bliver mere og mere reguleret.

Mangler ombygningerne

Gennem et studenterjob i Odense Kommune og flere projekter undervejs i sin studietid har Signe Hommelhoff beskæftiget sig meget med havnen de seneste tre år.

Hun har med spænding fulgt de mange nybyggerier, men det hun rigtigt glæder sig til , er de første projekter, hvor havnens gamle bygninger bliver udnyttet til nye formål.

- Det er ligesom det, man mangler at se hernede, og det er helt afgørende, hvordan det bliver gjort, hvis man skal bevare havnens ånd, mener hun.

Selv om hun selv har tegnet forskellige forslag til de gamle FAF siloer, så er det pakhusenes fremtid, hun er allermest spændt på.

- Muus´ pakhus kan jo blive nogle helt fantastiske loft-agtige boliger, og så er det også spændende at se, hvad de er i gang med derinde, siger hun og peger på Odense ny Silo-pakhus, hvor der er sat stillads op.

At bygge til havnen

Det er nu ikke kun de gamle industribygninger, der gør noget godt for havnen, understreger Signe Hommelhoff.

- Hvis man bygger nyt på den rigtige måde, så bliver det jo sådan, at det nye og det gamle giver værdi til hinanden. Det, der er afgørende for mig, er, at man bygger husene specifikt til havnen, siger hun.

For at illustrere sin pointe leder Signe Hommelhoff turen hen til Nørgård Mikkelsens rødstenshus., der er bygget, så det spiller op til det gamle pakhus overfor.

Regulerede pladser

Her er det så, at konflikten mellem det velordnede og det rå igen kommer op, for her ved Nørgård Mikkelsen og det store glashus, der blandt andet rummer advokater og revisorer, er der lavet en særdeles velorganiseret parkeringsplads med billetautomat.

Lidt længere henne ad kajen bekendtgør et skilt så, at her ophører parkeringskontrollen.

- Det er irriterende med sådan noget her på havnen, det går imod ånden hernede, siger hun.

Signe Hommelhoff medgiver, at der naturligvis vil blive behov for mere regulering, efterhånden som der kommer flere folk på havnen, men det handler om at finde balancen, så havnen kan blive ved med at være rå, mens den bliver folket.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce