Nordfyn: Det er gået rigtigt stærkt med at slå godt 17 millioner mink i de danske minkbesætninger ned, og tilsyneladende er det også gået så stærkt, at et antal af de små rovdyr er sluppet ud i naturen under aflivningerne.
Jægerne i det fynske reguleringskorps har den seneste måned oplevet en voldsom stigning i antallet af rapporter om mink i naturen. Alene i den seneste uge er der kommet 10 anmeldelser til Hans Kristian Nielsen, der er den fynske koordinator for Danmarks Jægerforbunds reguleringsjægere.
- Der har i mange år været en bestand af undslupne mink, som også yngler i den danske natur, hvor der hvert år bliver skudt 5000 til 6000 dyr, men man kan tydeligt se på dyrenes opførsel, om det er nyligt undslupne mink eller nogle, der er vant til at leve i naturen, fortæller han.
Hans Kristian Nielsen, koordinator for de fynske reguleringsjægereMan kan tydeligt se på dyrenes opførsel, om det er nyligt undslupne mink eller nogle, der er vant til at leve i naturen
Hans Kristian Nielsen står for kontakten til de 75 registrerede reguleringsjægere, som Danmarks Jægerforbund har i sit korps på Fyn og det er ham, der tager mod anmeldelserne og finder en jæger i det pågældende område.
Mink i fynsk børnehave
Så sent som torsdag var reguleringsjægerne kaldt ud til Børnehuset Ravnebjerg i Odense, hvor meldingen lød på, at tre mink rendte på legepladsen. En pædagog fik dræbt den ene med en kæp, mens de to andre slap ind under et legehus.
Her blev der sat fælder op med mad, og Hans Kristian Nielsen er sikker på, at de sidste to mink også nok skal blive indfanget.
- De er endnu ikke vant til at finde mad selv, så jeg forventer de går i fælderne hurtigt - hvis de ikke allerede er gjort det i nat, mener han.
Burminkene opfører sig markant anderledes og er ikke nært så sky som deres vilde artsfælder. Hvis minkene lever længe nok til at tilpasse sig den danske natur, kan de blive et problem. Minkene er stort set altædende og kan gøre et stort indhug i områdets mindre pattedyr, fisk og fugle.
Derfor skal Naturstyrelsen også sætte ind, når der observeres mink, og det sker blandt andet via samarbejdet med reguleringsjægerne.
Kan jages hele året
- Normalt er der jagttider på vildt, men fordi minken betragtes som en invasiv art, må den fanges i fælder og skydes hele året, fortæller Hans Kristian Nielsen.
Baggrunden for nedslagtningen af de danske minkbesætninger var en frygt for, at minkene skulle udvikle nye mutationer af coronavirus, og derfor skal alle jægernes nedlagte mink også sendes til undersøgelse hos sundhedsmyndighederne.
I øjeblikket ligger der derfor adskillige mink i jægernes frysere, der venter på at blive sendt ind.
Hans Kristian Nielsen har selv tre i fryseren, der er nedlagt alene i denne uge.
- Det er vigtigt, at man henvender sig, hvis man ser mink i naturen. Man kan ringe direkte til mig på telefon 25851778, så vi kan få sat noget i gang, siger Hans Kristian Nielsen.