Annonce
Odense

Undren: Zoo må åbne, men Den Fynske Landsby må ikke

I begyndelsen af marts, hvor Den Fynske Landsby gjorde klar til en ny sæson, var det største problem næsten, at der var meget regnvand, der skulle pumpes væk. Siden er der sket meget. Sæsonen er aldrig kommet i gang, og de karakteristiske gæs kunne godt bruge noget selskab. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Danske museer arbejder hårdt på at få lov at åbne frilandsmuseer, nu hvor zoologiske haver har fået lov at lukke op.

Hvilken forskel er der på Den Fynske Landsby og Odense Zoo? Ud over, at der er flere dyr fra flere lande i zoo, er lighederne betydeligt flere. De er begge altovervejende udendørs seværdigheder med masser af plads til publikum.

En væsentlig forskel på landsbyen og zoo er til gengæld, at sidstnævnte rent lovgivningsmæssigt regnes under kategorien zoologiske haver, safariparker og forlystelsesparker, mens Den Fynske Landsby regnes under kategorien museer.

Den forskel er lige nu helt afgørende. For mens de zoologiske haver har fået lov til at åbne, hvilket for Odense Zoos vedkommende sker 1. maj, har Den Fynske Landsby foreløbig ikke fået lov. Det spiller nemlig, som retningslinjerne er lige nu, ingen rolle, om man er et lille indendørs museum eller et stort et i fri luft: Retten til at holde åbent findes foreløbig ikke.

Det vækker en del undren og harme hos museerne.

- Hvis man kan gå i zoo, kan man vel også gå i Den Fynske Landsby, siger chefen for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen.

Sidste år etablerede Den Fynske Landsby et brændevinsbrænderi med Nikolaj Halck Krause som primus motor. Hvornår landsbyen atter kan åbne, og der kan komme gang i aktiviteterne igen, står hen i det uvisse, men de danske museer presser på for at få lov til at åbne frilandsmuseerne igen. Foto: Michael Bager
Annonce

Samlet henvendelse

Museerne i Danmark er samlet i interesseorganisationen Danske Museer, og herfra er der gået en samlet henvendelse til myndighederne med ønske om, at frilandsmuseer som Den Fynske Landsby og andre museer med store udendørsarealer kan få lov til at åbne.

Torben Grøngaard Jeppesen fortæller, at man er klar i Den Fynske Landsby og håber på 5. maj som åbningsdag.

Der er forberedt en masse forholdsregler i form af afstandsmarkeringer og ensrettet færdsel gennem bygninger.

- Og så har vi indrettet det sådan, at gæsterne kan gå ind én vej og gå ud en anden vej, siger Torben Grøngaard Jeppesen, der sammen med interesseorganisationen er helt indstillet på, at de indendørs museer må vente et stykke tid med at åbne, men ikke kan se, at der skulle være noget til hinder for, at frilandsmuseerne kan lukke op meget hurtigt.

Odense Bys Museer har hårdt brug for entréindtægterne fra gæster i Den Fynske Landsby, som også er blevet ramt af nyheden om, at H.C. Andersen Festspillene til sommer må aflyse.

Den Fynske Landsby går både glip af det beløb, festspillene ligger i leje for landsbyens amfiscene, og så af de afledte besøg, de mange tilskuere til festspillene, 20.572 i sidste sæson, gør i Den Fynske Landsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce