Annonce
Assens

Undgå at få kuller derhjemme: Her er tre ruter, du kan nå at gå i frokostpausen, hvor du får blæst hjernen igennem

Jeg er opvokset i Jordløse, og derfor har bakkerne et særligt sted i mit hjerte. Jeg genkalder mange dejlige minder, når jeg går tur her, og det hjælper med at fjerne arbejdstanker. Foto: Amalie Hermansen
For rigtig mange betyder corona-restriktionerne, at arbejdet skal klares hjemmefra. Men når man sidder uden sine kollegaer og helt mutters alene med en computer og en kop kaffe som selskab, kan man hurtigt få brug for at få blæst hjernen igennem. Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens vil derfor den kommende tid komme med anbefalinger til, hvor du kan få batterierne genopladet. Herunder får du tre steder i og omkring Haarby, hvor naturen kan give dig lidt ro i sindet.

I Assens Kommune er der rigeligt med natur at gå på opdagelse i, og det samme gør sig gældende for Haarby-området, hvor jeg bor med min lille familie. I sommer satte jeg mig selv et mål om at gå minimum 10.000 skridt om dagen for at få noget mere bevægelse ind i min hverdag, hvor jeg bruger mange af timerne på et ret stillesiddende job.

Og midt i en pandemi med meget hjemmearbejde og få mennesker har det været endnu vigtigere for mig at komme ud. Derfor har jeg også forsøgt at udforske området noget mere, så der kommer variation i mine gåture.

Forskning viser, at en rask gåtur påvirker dit humør positivt. Og det har vi vist alle brug for i en tid som denne. Jeg har derfor samlet tre naturskønne områder i og omkring Haarby i en liste herunder, så du kan få lidt inspiration til, hvor du kan få ro til hjernen og blive blæst lidt igennem. Og forhåbentlig få lidt lys i corona-mørket.

Annonce

1 Ved vandet

Ved Nabben er der vand, natur, dyr og højt til himlen. Et perfekt sted at få frisk luft til hjernen. Foto: Amalie Hermansen

Jeg glemmer ofte, at jeg bor tæt på vandet, og oftest tænker jeg ikke over, hvilke muligheder der er for dejlige gåture langs bølgen blå, hvis jeg blot bevæger mig ud på en lille køretur.

Fra jeg har sat nøglen i tændingen, til jeg er ankommet til havet, går der lige omkring fem minutter. Så det vil jeg forsøge at udnytte mere i fremtiden.

Mit første bud på en god gåtur er derfor stranden Nabben, som ligger lidt uden for Strandby.

Lyden af vandet skaber en god ro i sindet, og udover den virkelig smukke natur har du selskab af de sødeste lodne køer, der giver et godt brøl indimellem for at bryde stilheden.

Dog kan turen godt gå hen og blive lidt off-road, da stranden kan være lidt smal, når der er højvande. Derfor er et par gummistøvler eller andet vandafvisende fodtøj en god idé. Hvis det ikke er muligt at gå en tur på grund af vandstanden, kan du snildt nøjes med at nyde udsigten, de gyngende fugle i bølgerne og den friske luft - eventuelt med en kande varm kaffe eller andet at lune dig på her i vintermåneden. Og så giver det selvfølgelig også anledning til at øve håndleddet i at smutte med stenene langs vandoverfladen.

2 Ved skoven

Jordløse Bakker er et skønt naturområde, der ejes af Danmarks Naturfond. På nogle af bakketoppene har man kig til Helnæsbugten. Foto: Amalie Hermansen

Min anden anbefaling er en rute, hvor du nemt kan få følelsen af, at du er alene i verden, og hvor du føler dig i et med naturen, fordi du ikke kan se andet. Og for mig er det rart, at jeg kan lade tankerne flyve i det fri, når jeg på min hjemmearbejdsplads i stuen sidder indelukket med tanker, der næsten kun handler om arbejde.

Jeg er opvokset i Jordløse, og det kan man vist roligt sige ligger på landet. Derfor er der så mange gode steder at gå tur i området. Mit andet tip til en gåtur i frokostpausen ender derfor i Jordløse Bakker, hvor jeg har brugt mange timer som barn, når vi skulle på udflugt med skolen, skulle have sus i maven på de helt gode kælkebakker, og når jeg har tonset rundt til Bakkefestival med mine kammerater.

Stedet bringer rigtig mange minder frem hos mig, og det hjælper mig endnu mere med at give slip på tanker om arbejde og fokusere på noget andet.

Jordløse Bakker giver dig også mulighed for at udfordre kroppen rent fysisk, da der er anlagt stier i hele det bakkede terræn, og man skal derfor gå både op og ned for at komme omkring. Lige ved siden af ligger Jordløse Skov, som man nemt kan slå et smut forbi på samme rute, hvis man gerne vil ind og dufte til de våde træer.

Her i vintermåneden er der ikke kreaturer i bakkerne, men de kommer vist til foråret. Så man skal være opmærksom på, at man kan risikere at dele sin gåtur med et par græssende køer.

3 Ved byen

Haarby Vådområde er en dejlig rute, som du kan gå hele året rundt. Området ligger tæt på byen, så det er nemt at komme dertil, og udsigten er skøn selv i gråvejr. Foto: Amalie Hermansen

I Haarby kan du også finde dejlige områder at gå tur i, uden du behøver at køre et lille stykke i bilen. Lige i udkanten af byen finder du nemlig Haarby Vådområde.

Det er et område, som jeg ofte har passeret, når jeg har trillet ture med barnevognen i min barsel sidste år. Men det var først i sommer, jeg fik mig bevæget ud på selve ruten, der fører dig ind i et område på 32 hektar, der blev udlagt til vådområde i 2014.

Du følger en fin anlagt grøn sti, der ender ud i en længere bro, der til sidst fører dig ud til en fantastisk udsigt, hvor du har mulighed for at iagttage flere fuglearter og høre åens rislen i baggrunden.

Det er et område, hvor jeg finder ekstremt meget ro og nyder at stå med lukkede øjne i et par minutter. Ruten i selve vådområdet er ikke så lang, så det er et oplagt sted at tage på tur i en frokostpause, hvor du har brug for en halv time uden en skærm eller telefon i nærheden.

Og så er der virkelig mange lækre brombærbuske, hvor man kan få en ordentlig omgang friske bær med hjem, når først solen får dem til at vokse.

Derfor er området værd at besøge hele året rundt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Starter motorsavene i næste uge: Olav de Linde vil fælde træer på omstridt grund ved Åløkkeskoven

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce