Annonce
Odense

Undervisningsminister: Vi skal ikke lave reform for reformens skyld

Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil forbedre læreruddannelsen, men hun er forbeholden over for at lave reformer, før hun selv har dannet sig et indtryk af uddannelserne. Mandag besøgte hun læreruddannelsen på UCL i Odense. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tillader sig at vente med at give svar på, hvad hun vil gøre for at styrke læreruddannelsen, indtil hun har talt med studerende, undervisere og ledere.
Annonce

- Hvad skal der til, for at du laver en reform af læreruddannelsen?

- Jeg har arvet en kommission, som skulle se på, hvordan vi kan lave en reform af læreruddannelsen, og det, jeg har tilladt mig, er at sige ”stop lige et øjeblik", måske skulle vi faktisk lige undersøge, om de studerende, lærerne og lederne af uddannelsen er enige i, at der er brug for en reform. Jeg hører, at den primære bekymring er, at man gerne vil have mere praktik, og det behøver man jo ikke nogen stor reform for, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Hvad er dit indtryk på din tur rundt til læreruddannelserne indtil videre?

- Mit indtryk er, at vi har undervisere og lærerstuderende på uddannelsen, som er enormt engagerede. Som brænder for det de skal ud og lave. Men at vi fra politisk hold godt kunne give dem bedre rammer - både i form af antallet af timer og i form af mere og bedre praktik.

Annonce

En tredjedel falder fra

- Et af de problemer, som bliver påpeget i en evaluering fra januar, er at en tredjedel falder fra på læreruddannelsen, og så er der problemer med at få folk til at søge ind. Hvad kan du gøre ved de problemer?

- Jeg tror, vi skal blive bedre til at vejlede. Både på ungdomsuddannelserne og helt tilbage i folkeskolen. Og så skal vi skabe nogle rammer, hvor studerende føler, at de ved, hvad der forventes af dem, og noget undervisning, som inspirerer.

- Et andet problem fra evalueringen er, at de dygtige studerende bliver demotiverede, hvis der sidder nogle studerende i samme lokale, som ikke er på deres drømmeuddannelse. Vil du også arbejde for at skabe et fagligt højt niveau?

- Det vil jeg utroligt gerne. Det er en vanvittig vigtig gruppe af unge mennesker. De skal ud i vores skole, inspirere vores børn, de skal klæde fremtiden på, og det er så vigtigt, at deres uddannelse skal være bedst muligt.

- Men hvad vil du gøre?

- Det er faktisk det, jeg har tilladt mig at tage rundt, inden jeg har svaret på. Det er måske omvendt af, hvad politikere nogle gange gør. Men jeg har faktisk ikke svarene på spørgsmålene, eller jeg forbeholder mig i hvert fald retten til at vente med at komme med dem, til jeg har været rundt. Fordi jeg synes, at hver gang jeg gør stop på en lærereuddannelsen i øjeblikket, så bliver jeg lidt klogere, og får en lidt bedre følelse af, hvad det er, der efterspørges, og hvad der er udfordringerne.

- Jeg synes grundlæggende, at vi skal passe på at lave en reform bare for reformens skyld. Det kræver enormt meget af steder som det her at få alting vendt på hovedet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Annonce