Annonce
Odense

Undervisningsminister: Vi skal ikke lave reform for reformens skyld

Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil forbedre læreruddannelsen, men hun er forbeholden over for at lave reformer, før hun selv har dannet sig et indtryk af uddannelserne. Mandag besøgte hun læreruddannelsen på UCL i Odense. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tillader sig at vente med at give svar på, hvad hun vil gøre for at styrke læreruddannelsen, indtil hun har talt med studerende, undervisere og ledere.

- Hvad skal der til, for at du laver en reform af læreruddannelsen?

- Jeg har arvet en kommission, som skulle se på, hvordan vi kan lave en reform af læreruddannelsen, og det, jeg har tilladt mig, er at sige ”stop lige et øjeblik", måske skulle vi faktisk lige undersøge, om de studerende, lærerne og lederne af uddannelsen er enige i, at der er brug for en reform. Jeg hører, at den primære bekymring er, at man gerne vil have mere praktik, og det behøver man jo ikke nogen stor reform for, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Hvad er dit indtryk på din tur rundt til læreruddannelserne indtil videre?

- Mit indtryk er, at vi har undervisere og lærerstuderende på uddannelsen, som er enormt engagerede. Som brænder for det de skal ud og lave. Men at vi fra politisk hold godt kunne give dem bedre rammer - både i form af antallet af timer og i form af mere og bedre praktik.

Annonce

En tredjedel falder fra

- Et af de problemer, som bliver påpeget i en evaluering fra januar, er at en tredjedel falder fra på læreruddannelsen, og så er der problemer med at få folk til at søge ind. Hvad kan du gøre ved de problemer?

- Jeg tror, vi skal blive bedre til at vejlede. Både på ungdomsuddannelserne og helt tilbage i folkeskolen. Og så skal vi skabe nogle rammer, hvor studerende føler, at de ved, hvad der forventes af dem, og noget undervisning, som inspirerer.

- Et andet problem fra evalueringen er, at de dygtige studerende bliver demotiverede, hvis der sidder nogle studerende i samme lokale, som ikke er på deres drømmeuddannelse. Vil du også arbejde for at skabe et fagligt højt niveau?

- Det vil jeg utroligt gerne. Det er en vanvittig vigtig gruppe af unge mennesker. De skal ud i vores skole, inspirere vores børn, de skal klæde fremtiden på, og det er så vigtigt, at deres uddannelse skal være bedst muligt.

- Men hvad vil du gøre?

- Det er faktisk det, jeg har tilladt mig at tage rundt, inden jeg har svaret på. Det er måske omvendt af, hvad politikere nogle gange gør. Men jeg har faktisk ikke svarene på spørgsmålene, eller jeg forbeholder mig i hvert fald retten til at vente med at komme med dem, til jeg har været rundt. Fordi jeg synes, at hver gang jeg gør stop på en lærereuddannelsen i øjeblikket, så bliver jeg lidt klogere, og får en lidt bedre følelse af, hvad det er, der efterspørges, og hvad der er udfordringerne.

- Jeg synes grundlæggende, at vi skal passe på at lave en reform bare for reformens skyld. Det kræver enormt meget af steder som det her at få alting vendt på hovedet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce