Annonce
Odense

Undersøgelse: To ud af tre vil aldrig eller sjældent bruge letbanen

I norske Bergen kalder de letbanen for Bybanen. Den blev straks efter åbningen i 2010 en så stor succes, at den siden er udbygget med yderligere to nye strækninger. Arkivfoto: Rune H. Blichfeldt

Et stort flertal af odenseanerne har ikke tænkt sig selv at benytte den kommende letbane, viser meningsmåling.

Det er fint nok med letbanen, men jeg kommer personligt aldrig eller kun sjældent til at benytte den.

Sådan kan man - noget forenklet - sammenfatte holdningen til letbaneprojektet i den meningsmåling, Megafon i november har foretaget for Odense Letbane.

For mens flere på et overordnet niveau er mere positive end negative omkring selve det, at letbanen etableres, er det så som så med forventningerne til, hvor ofte de 401 adspurgte borgere har tænkt sig selv at stige om bord, når letbanen kører. Efter planen fra sidst på året i 2020.

Faktisk viser tallene, at blot fire procent svarer, at de "i meget høj grad" forestiller sig at blive letbanekunder. Syv procent svarer "i høj grad", mens 19 procent svarer "i nogen grad".

Til gengæld lyder det fra 32 procent, at de "slet ikke" forventer at benytte det nye tilbud i den kollektive trafik, og yderligere 34 procent svarer "i mindre grad". Fire procent "ved ikke".

Annonce

Det viser meningsmålingen også

Der er generelt et pænt informationsniveau omkring letbanen.

60 procent af borgerne og 69 procent af erhvervslivet mener, at de har tilstrækkeligt kendskab til letbaneprojektet i forhold til egne behov.

For borgerne svarer det til sidste års resultat, mens det for erhvervslivet er en markant stigning fra 55 procent i 2016. Især får borgerne information fra lokale aviser og i lidt mindre grad lokalt tv.

19 procent af borgerne har ikke kendskab til, hvor en eller flere letbanestationer skal etableres. Resten kender enten placeringen på en eller flere stationer.

Arbejdet med at bygge letbanen har gjort det mere besværligt at køre i bil. Det mener i hvert fald 72 procent af borgerne, og 84 procent af erhvervslivet.

Alder og holdning til letbanen hænger sammen. Aldersgruppen 30-39 er sammen med de 18-29-årige mest positive omkring det, at der anlægges en letbane i Odense.

I begge aldersgrupper mener 54 procent, at det enten er positivt eller meget positivt. De på 70 år eller derover er mest negative.

71 procent i den ældste aldersgruppe mener, det enten er negativt eller meget negativt, at letbanen bygges.

Mændene er mere glade for letbanen end kvinderne. 40 procent af kvinderne kalder det enten positivt eller meget positivt, at der bygges letbane, mens 43 procent kalder det negativt eller meget negativt.

Hos mændene siger 49 procent, at det er positivt eller meget positivt, mens 37 procent siger negativt eller meget negativt.

Chef er ikke overrasket

Adm. direktør i Odense Letbane, Mogens Hagelskær, afviser at være overrasket over tallene.

- Nej, ikke på det her tidspunkt i projektet. Når vi kommer tættere på (åbningen, red.) skal det nok ændre sig, siger han og tilføjer med henvisning til blandt andet Bergen i Norge, hvor bybanen, som det hedder på de kanter, har stor succes:

- Når vi åbner, skal det nok vælte ind med kunder. Det er jeg ret overbevist om.

Tallene skal vel også gerne se noget bedre ud, når vi kommer længere frem, hvis det skal holde stik, at det var en god idé at bygge en letbane i Odense?

- Ja, når vi kommer længere hen skulle de gerne. Vores prognose siger 34.000 daglige passagerer, så tallet skal nok ændre sig, siger Mogens Hagelskær.

Avisen har forespurgt, om Aarhus Letbane har foretaget lignende målinger, men det er ikke tilfældet, oplyser letbanedirektør i Aarhus Claus Rehfeld Moshøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce