Annonce
Odense

Undersøgelse: To ud af tre vil aldrig eller sjældent bruge letbanen

I norske Bergen kalder de letbanen for Bybanen. Den blev straks efter åbningen i 2010 en så stor succes, at den siden er udbygget med yderligere to nye strækninger. Arkivfoto: Rune H. Blichfeldt

Et stort flertal af odenseanerne har ikke tænkt sig selv at benytte den kommende letbane, viser meningsmåling.

Det er fint nok med letbanen, men jeg kommer personligt aldrig eller kun sjældent til at benytte den.

Sådan kan man - noget forenklet - sammenfatte holdningen til letbaneprojektet i den meningsmåling, Megafon i november har foretaget for Odense Letbane.

For mens flere på et overordnet niveau er mere positive end negative omkring selve det, at letbanen etableres, er det så som så med forventningerne til, hvor ofte de 401 adspurgte borgere har tænkt sig selv at stige om bord, når letbanen kører. Efter planen fra sidst på året i 2020.

Faktisk viser tallene, at blot fire procent svarer, at de "i meget høj grad" forestiller sig at blive letbanekunder. Syv procent svarer "i høj grad", mens 19 procent svarer "i nogen grad".

Til gengæld lyder det fra 32 procent, at de "slet ikke" forventer at benytte det nye tilbud i den kollektive trafik, og yderligere 34 procent svarer "i mindre grad". Fire procent "ved ikke".

Det viser meningsmålingen også

Der er generelt et pænt informationsniveau omkring letbanen.

60 procent af borgerne og 69 procent af erhvervslivet mener, at de har tilstrækkeligt kendskab til letbaneprojektet i forhold til egne behov.

For borgerne svarer det til sidste års resultat, mens det for erhvervslivet er en markant stigning fra 55 procent i 2016. Især får borgerne information fra lokale aviser og i lidt mindre grad lokalt tv.

19 procent af borgerne har ikke kendskab til, hvor en eller flere letbanestationer skal etableres. Resten kender enten placeringen på en eller flere stationer.

Arbejdet med at bygge letbanen har gjort det mere besværligt at køre i bil. Det mener i hvert fald 72 procent af borgerne, og 84 procent af erhvervslivet.

Alder og holdning til letbanen hænger sammen. Aldersgruppen 30-39 er sammen med de 18-29-årige mest positive omkring det, at der anlægges en letbane i Odense.

I begge aldersgrupper mener 54 procent, at det enten er positivt eller meget positivt. De på 70 år eller derover er mest negative.

71 procent i den ældste aldersgruppe mener, det enten er negativt eller meget negativt, at letbanen bygges.

Mændene er mere glade for letbanen end kvinderne. 40 procent af kvinderne kalder det enten positivt eller meget positivt, at der bygges letbane, mens 43 procent kalder det negativt eller meget negativt.

Hos mændene siger 49 procent, at det er positivt eller meget positivt, mens 37 procent siger negativt eller meget negativt.

Chef er ikke overrasket

Adm. direktør i Odense Letbane, Mogens Hagelskær, afviser at være overrasket over tallene.

- Nej, ikke på det her tidspunkt i projektet. Når vi kommer tættere på (åbningen, red.) skal det nok ændre sig, siger han og tilføjer med henvisning til blandt andet Bergen i Norge, hvor bybanen, som det hedder på de kanter, har stor succes:

- Når vi åbner, skal det nok vælte ind med kunder. Det er jeg ret overbevist om.

Tallene skal vel også gerne se noget bedre ud, når vi kommer længere frem, hvis det skal holde stik, at det var en god idé at bygge en letbane i Odense?

- Ja, når vi kommer længere hen skulle de gerne. Vores prognose siger 34.000 daglige passagerer, så tallet skal nok ændre sig, siger Mogens Hagelskær.

Avisen har forespurgt, om Aarhus Letbane har foretaget lignende målinger, men det er ikke tilfældet, oplyser letbanedirektør i Aarhus Claus Rehfeld Moshøj.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

OB For abonnenter

OB's Jakob Breum var ikke klar over, at hans farfars bror var med i pokalfinalen for 48 år siden

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Et af de største overskud i virksomhedens historie: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce