Nordfyn: Skal man starte eller drive virksomhed på Fyn, er det en god idé at vende blikket mod Nordfyn.
I hvert fald skal man tage pejling af Dansk Industris årlige undersøgelse af, hvor det bedste erhvervsklima findes. Isoleres undersøgelsen, hvor 93 af de 98 kommuner indgår, til Fyn, ligger Nordfyns Kommune i top med en samlet placering på landsplan som nummer 12. Herefter følger som de næstbedste Nyborg og Middelfart Kommune på en henholdsvis 26. og 29. plads.
Poul Strandmark, formand for DI Fyn, er imponeret:
- Det er skønt at se en fynsk kommune på en 12. plads, og især når den fine placering er baseret på så vigtige parametre som kommunikation med virksomhederne og solid og effektiv sagsbehandling, siger han.
Placeringen er en gentagelse af sidste år, og en bekræftelse på, at Nordfyns Kommune har ramt et stabilt højt leje, efter at den tidligere lå i den tunge ende, kulminerende med en 85. plads i 2012. I den generelle vurdering af erhvervsvenligheden er kommunen rykket fra nummer otte til nummer seks.
Det længe seje træk
Borgmester Morten Andersen (V) er selvsagt glad. Han har i årevis prioriteret, at virksomhederne, små som store, over en bred kam skulle have så gode betingelser som overhovedet muligt. En nøglepunkt i den indsats har været et væld af kommunale virksomhedsbesøg ud fra tankegangen om, at jo mere vi ved, jo bedre kan vi også vurdere, hvor og hvordan det bedst giver mening at sætte ind. Blandt andet er sagsbehandlingen blevet optimeret.
- Vi ser resultatet af, at det lange seje træk virker. Man må aldrig sige, at det er den højest opnåelige placering. Vi skal stadig gå efter at blive bedre. Men der er faktorer, vi ikke kan ændre på, såsom afstanden til motorvej, så det er derfor også klart, at vores vej til at blive nummer ét, den vil alt andet lige være længere end til de kommuner, som er mere centralt beliggende og ligger i et helt andet vækstområde, siger Morten Andersen.
Positive synergieffekter
Én ting er, at undersøgelsen signalerer, at erhvervslivet er tilfredse med at drive virksomhed på Nordfyn. Noget andet er den signalværdi, der ligger over for omverdenen.
Morten Andersen (V), borgmester Nordfyns KommuneJeg tror på, at den positive fortælling om Nordfyn, som undersøgelsen afspejler, indeholder nogle ringe, der spreder sig længere ud. Også i forhold til bosætningen.
- Ligesom der sagtens kunne være have været en synergieffekt, havde vi ligget i den tunge ende, kan der også sagtens være positive effekter ved at ligge i toppen. Jeg tror på, at den positive fortælling om Nordfyn, som undersøgelsen afspejler, indeholder nogle ringe, der spreder sig længere ud. Også i forhold til bosætningen, siger Morten Andersen.
Han kan ikke se nogen grund til, at Nordfyns Kommune skulle blive en del af den tunge ende igen.
- Nej, fortsætter vi den indsats, vi har lagt - og det gør vi - så bliver vi i den bedre halvdel. Men omvendt; læner vi os tilfredse tilbage, bliver vi der ikke.
Største undersøgelse
DI's undersøgelse er med svar fra 7616 virksomheder over hele landet og med over 50 statistiske parametre den suverænt største af sin slags.
Kommunen er nemlig stadig helt i top på den generelle vurdering af erhvervsvenligheden, hvor den rykker fra nr. 8 til nr. 6, ligesom den har helt styr på sagsbehandling (nr. 4) og information og dialog med virksomhederne (nr. 8).
Nordfyn er ikke begunstiget af universiteter og andre større uddannelsesinstitutioner, og det afspejler sig i kategorien uddannelse, hvor kommunen kommer ind på en 61. plads. Med hører dog, at man året før lå på 80. pladsen i samme kategori.
Kort om undersøgelsen
- Dansk Industris undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
- 7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 procent af den private beskæftigelse.
- Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens med videre.
- Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
- 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes et tilstrækkeligt antal svar.