Annonce
Udland

Underhuset afviser igen Johnsons ønske om valg inden brexit

Ho/Ritzau Scanpix
Stor antal parlamentsmedlemmer undlod at stemme og nægtede Johnson det flertal, der skulle til for et valg.

Det lykkedes ikke den britiske premierminister, Boris Johnson, at få opbakning til at udskrive nyvalg i Storbritannien inden deadline for briternes udtræden af EU 31. oktober.

Det står klart efter en afstemning i det britiske Underhus natten til tirsdag.

Selv om regeringens beslutningsforslag fik støtte fra 293 og bare 46 stemte imod, så var der ikke opbakning fra de to tredjedele af Underhuset, som britisk valglov kræver.

Et stort antal parlamentsmedlemmer undlod at afgive deres stemme ved afstemningen.

- Igen har oppositionen vist, at de tror, de ved bedre, lød det harmdirrende fra Boris Johnson efter afstemningen.

Forinden havde han kaldt særligt oppositionspartiet Labours modstand mod valgudskrivelsen for "en undergravelse af det britiske folks vilje".

Det er anden gang, at Johnsons ønske om at udskrive nyvalg bliver afvist af parlamentet.

Forrige uge afviste Labour og de øvrige oppositionspartier at stemme for et nyvalg, da man ville sikre sig, at et lovforslag, der blokerer et britisk exit fra EU uden en skilsmisseaftale, ikke ville blive spoleret af regeringen.

Lovforslaget blev mandag eftermiddag underskrevet af den britiske monark, hvorefter Boris Johnson gentog sit ønske om et nyvalg.

- Det er den eneste måde, vi kan rense luften og komme ud af dødvandet, lød det fra premierministeren inden afstemningen.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har afvist at stemme for et nyvalg, førend muligheden for britisk udtræden uden en skilsmisseaftale "er taget af bordet".

Boris Johnson har erklæret, at han vil trække Storbritannien ud af EU senest 31. oktober - med eller uden en aftale.

- Jeg er ikke rede til at risikere den katastrofe, et brexit uden skilsmisseaftale ville være for vores samfund, lød det fra Corbyn inden afstemningen, der var præget af højlydte tilråb mellem parlamentsmedlemmerne.

Til det svarede Boris Johnson:

- Udsættelser og overspringshandlinger er blevet oppositionens kendetegn. Hvis de vil have en ny udsættelse (af brexit, red.), er den eneste ordentlige måde at gøre det på at gå til vælgerne.

Men det ønske blev altså afvist eftertrykkeligt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce