Annonce
Kultur

Under sandet: Ny film går tæt på uhyggeligt, mørklagt kapitel

Instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet

Ny dansk storfilm går tæt på et uhyggeligt kapitel i Danmarkshistorien, hvor tyske soldater blev tvunget til at rydde minerne på Vestkysten.

Instruktør Martin Zandvliet, der står bag film som "Dirch", "Applaus" og Kashmir-dokumentaren "Rocket Brothers", begynder om få uger sammen med Nordisk Film Production optagelserne til filmen "Under sandet".

En film, som inspireret af autentiske hændelser fortæller historien om unge, tyske krigsfanger, der blev beordret til at rydde to millioner miner på den jyske vestkyst - med deres bare hænder. Et hidtil mørklagt kapitel i den danske efterkrigstids historie.

Annonce

Ikke for at pege fingre

- Efterkrigstidens historiefortælling med dens mange myter og helteberetninger har påvirket det billede, som vi danskere har af 2. Verdenskrig, af vores egen krigsindsats og vores påståede forsoning med besættelsesmagten. Men den har også fået os til at fortrænge historiske kendsgerninger og en historiske virkelighed, som kun sjældent er blevet fortalt, fordi den ikke passer ind i vores romantiserende historieopfattelse om modige frihedskæmpere og risikable sejladser over Øresund. Fortællingen i "Under sandet" er én af den slags historier, som burde være blevet fortalt, både fordi den er sandfærdig og fordi, den giver et nuanceret billede af vores egen historie, udtaler instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet i en pressemeddelelse.

- Filmen er ikke et forsøg på at pege fingre eller skabe en kollektiv dårlig samvittighed 70 år efter krigens afslutning. Det er mere et ønske om at vise, hvordan en befolknings had og fjendebilleder skabte frygt og rædsel blandt en gruppe unge drenge, der i virkeligheden blot havde ét ønske i livet; at komme hjem til deres mor og far, fortæller instruktøren.

Roland Møllers første hovedrolle

Hovedrollen som sergent Carl Leopold Rasmussen spilles af den talentfulde skuespiller Roland Møller - hans første hovedrolle efter at have medvirket i film som "R", "Kapringen" og "Nordvest".

Resten af castet præsenteres i forbindelse med optagestart i juli.

Filmen optages på historisk autentiske lokationer, blandt andet i Oksbøllelejren og områder i Varde Kommune, og har premiere næste år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce