Annonce
Rejser

Under regnbuen: Museet bliver et moderne forsamlingshus

Aros og Hay har i samarbejde indrettet det nye Aros Marked. Her står grundlægger af Hay, Rolf Hay, og museumsdirektør for Aros, Erlend G. Høyersten. Foto: Aros
Aros Marked åbner 11. juni, og med det lukker kunstmuseet i midten af Aarhus i højere grad byens liv ind. På museets marked kan man hænge ud, shoppe og drikke kaffe uden at betale entré. Samtidig udvider Aros sine åbningstider.

Man kan spise i restauranten, tage en pause på en fortovscafé, slappe af i loungen, arbejde i studieområdet eller shoppe design i den røde butik. Aros’ nye marked indeholder alle de elementer, som man ville kunne finde ved et hyggeligt gågade-torv. 11. juni åbner Aros Marked, som man kan besøge både med og uden billet til museet.

- Aros er mere end et kunstmuseum. Vi er en motor for det lokalsamfund, som vi er en del af. Jeg håber, at det nye Aros Marked bliver et inkluderende og imødekommende sted, hvor folk føler sig hjemme. Vi er nysgerrige på, hvordan vi kan bringe mennesker tættere sammen, og det er præcis derfor, Aros Marked nu bliver realiseret, siger Erlend G. Høyersten, museumsdirektør på Aros.

Det er designvirksomheden Hay, der har indrettet markedet, der er opdelt i fem zoner med hver sine stemninger og formål: orangeri, café, arbejds-/studieområde, butik og lounge. Hver zone er indrettet med Hays enkle, farverige design til at understøtte funktionen.

Aros Marked skal i sin enkelthed være et opholdsrum for gæster, uanset om det er i forbindelse med et besøg i udstillingen, eller om man gratis vil nyde markedet indefra. Besøgende vil også i fremtiden kunne opleve arrangementer på Aros Marked, ligesom de vil blive præsenteret for kunst i området. Selv kalder museet sit nye marked for et moderne forsamlingshus.

I fremtiden skal samlingsstedet i midten af Aarhus holde åbent længere tid – i hverdagene til klokken 21.

- Aros træder i 2019 ind i en ny æra, hvor vi realiserer drømmen om at være et socialt samlingssted. Aros Marked og ændrede åbningstider er konkrete forbedringer for vores gæster, som skal bidrage til et levende og socialt fælleskab på Aros både i dag- og aftentimerne, siger museumsdirektøren Erlend G. Høyersten.

De nye aftenåbningstider gælder fra tirsdag til fredag. Hele museet er åbent, så publikum har mulighed for at dykke ned i udstillingerne, handle i butikken, spise i Wine & Food og lege sig igennem Aros Public. Lørdag og søndag lukker museet fortsat klokken 17.00.

I juni, juli og august er der mandagsåbent til klokken 21.00. De nye åbningstider træder i kraft 11. juni, hvor markedet åbner.

Annonce
Det er designfirmaet Hay, der har indrettet Aros Marked. Her er arbejdsområdet, hvor man kan slå sig ned med sin laptop og drikke en kop kaffe. Illustration: Aros
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce