Annonce
Assens

Under jorden med øl og snaps

Bager Fris havde en stor kurv med fuld af gode ting, brød, kød, sæbe, smør, brændevin. Øl var der i spisekammeret. TEGNING: HJØRDIS PLATO

HISTORIE: Ung frihedskæmper på flugt mødte både frygt og gavmildhed

ASSENS: I dag bringer vi andet og sidste afsnit af den gamle frihedskæmper Erik Blichfeldts erindringer fra 1944-45.

I går fortalte den snart 90-årige, hvordan det i sidste øjeblik var lykkedes ham at flygte for næsen af maskinpistolbevæbnede tyskere. Det skete ud af vinduet i kontoret til Plums kolonialforretning, efter at disponenten, senere statsminister Hilmar Baunsgaard, havde holdt tre tyskere og en stikker hen med snak.

Blichfeldt gemte sig i første omgang i byens dengang største isenkrambutik, Krull & Jepsen, på den anden side af Østergade. Her var det lykkedes ham at smutte ind, uden at tyskerne opdagede det.

Begivenheden fandt sted lidt over klokken syv morgen 5. september 1944, og vi lader nu Erik Blichfeldt selv berette om, hvad der videre skete:

Lånte en cykel

"Derfra (Krull & Jepsen, red.) så jeg, at tyskerne kørte med Baunsgaard og gik derfor tilbage for at høre hvorfor. Det var, fordi tyskerne mente, at han vidste, hvor jeg ville tage hen. De havde fundet min kittel på kontoret og set det åbne vindue.

Jeg havde sendt bybudet hos Krull & Jepsen hjem for at advare min kone og sige, at hun skulle gå hjem til sine forældre med vores dreng. Der havde tyskerne allerede været, så jeg lånte en cykel og kørte hjem for at se, om de var kommet af sted. Men da jeg var 25 meter fra indkørslen, kom den tyske bil ud og kørte forbi uden at stoppe - det var så anden gang, de var der.

Jeg kørte så ud til Kerndrupgård (lidt uden for Assens, red.) for at tænke mig om og slappe lidt af. Ejeren, Brun, havde engang lovet mig, at jeg kunne låne hans fiskestang og hans mose."

Blichfeldt blev da også godt modtaget af gårdejer Brun, der inviterede på middag, men: "...rådede mig til at tage af sted, når vi havde spist, da hans tjenestepige kom sammen med tyskere.

Jeg cyklede så ud til Marius Simonsen, en husmand i Krogen i Sønderby Bjerge. Der kunne jeg blive, til jeg havde fundet ud af, hvad jeg ville. Men næste morgen kl. seks stod Marius ved min seng og var ked af det. Hans kone havde ikke sovet hele natten. Hun havde hørt, at tyskerne sprængte deres hus i luften, hvis de fandt mig der.

Annonce

Baunsgaard løsladt

Jeg kunne godt forstå hende og kørte så ned til landmanden P. Larsen i Brydegård. Han ringede til bager Fris i Snave og spurgte, om han måtte låne hans jagtgård et stykke tid. Det måtte han, og vi fik at vide, at nøglen lå i en kommodeskuffe i laden.

Om aftenen, da jeg sad og snakkede med P. Larsen, ringede det på døren. Jeg gik ind i soveværelset og åbnede vinduet, klar til hurtig afgang. Men det var Baunsgaard. Han var frigivet af tyskerne og ville også slappe af. Mærkeligt nok samme sted som jeg.

Jeg cyklede så i brandstorm efter den opgivne adresse og fandt efter meget besvær kommoden i laden. Jeg kunne ikke se en hånd for mig, så mørkt var det. Jeg havde et par tæpper med fra Brydegård og lagde mig på en sofa med et tæppe over. Det andet havde jeg hængt for vinduet.

Næste morgen hørte jeg skridt i gården. Det var bager Fris. Han ville se, hvem der boede i hans ejendom. Da han så, det var mig, sagde han, at han ikke havde tid til at snakke nu, men ville komme senere. Det gjorde han og havde en stor kurv med fuld af mange gode ting - brød, kød, sæbe, smør, brændevin, blomster fra konen og mange andre ting. Øl var der i spisekammeret.

Jeg havde nogle gode dage der og fik gennem modstandsbevægelsen et legitimationskort, der ikke var udfyldt med navn og adresse, men underskrevet på Assens Kommunekontor."

Derefter tog Blichfeldt via Odense til København, hvor han fik kontakt med modstandsbevægelsen. Efter at have været under jorden i ni måneder kom han tilbage til Assens 11. maj 1945, hvor han meldte sig til modstandsstyrkerne, der havde travlt med at samle stikkere og værnemagere på Hotel Phønix.

Blichfeldt fik som opgave at holde styr på flygtningelejrene - to i Assens med estlændere og tyskere og en i Glamsbjerg med tyskere.

Han har endnu ikke afgjort, hvad der skal ske med hans optegnelser fra besættelsen. Sin omfattende samling af våben og andre effekter fra krigen skænkede han i 1979 anonymt til museet i Middelfart.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce