Annonce
Fyn

Ulykker med alkohol: Flere mænd end kvinder kommer galt af sted

En 18-årig gymnasieelev blev lørdag den 10. august dræbt i trafikken udenfor Refsvindinge på vej hjem fra en fødselsdag. Foto: Frederik Nordhagen
Natten til søndag døde en 18-årig gymnasieelev fra Nyborg, da han efter en fest blev kørt over af den bil i Refsvindinge. Statistikken viser, at overalt i landet kommer flere mænd end kvinder til skade i alkoholrelaterede ulykker. Mænd er dårligere til at håndtere risiko, siger professor.
Annonce

En tragisk ulykke i Refsvindinge den lørdag den 10. august kostede 18-årige gymnasieelev Emil Hertz Bruun Dyremose livet.

Han var på vej hjem fra en fødselsdagsfest, da han, af uvisse årsager, lagde sig på vejen. Billisten, der kort efter klokken 23 påkørte ham, havde ingen chance for at se ham.

Det er den femte ulykke på Fyn siden 2011, hvor en ung omkommer i en ulykke på vej hjem fra en bytur. Alle fem unge var mænd.

Og det er ikke usædvanligt, at det ofte er unge mænd, der kommer galt afsted, når de er påvirket af alkohol.

I Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts alkoholstatistik for 2015, fremgår det, at der fra 2002 til 2013 var 93 alkoholrelaterede dødsfald blandt unge (16-24 år). Hovedparten af dødsfaldende skyldtes ulykker, for eksempel transportulykker, drukneulykker og faldulykker. Ni ud af 10 dødsfald var blandt mænd.

Forlod 18 års fødselsdag og lagde sig på vejen

Natten til søndag blev den 18-årige Emil Hertz Bruun Dyremose dræbt, da han liggende på Nyborgvej i Refsvindinge blev ramt af en bil.

I løbet af lørdag aften havde den unge gymnasieelev været til 18 års fødselsdagsfest med sine klassekammerater.

På et tidspunkt forlod Emil Hertz Bruun Dyremose for at tage hjem. Flere af kammeraterne ledte forgæves efter ham.

Annonce

Risikovillig

- Det, der sker, både for mænd og kvinder, når du drikker alkohol er, at din risikovillighed bliver øget. Du bliver mere modig og er villig til at flere chancer. Og i kombination med andre effekter af alkohol, nemlig at man får dårligere balance, koordination og længere reaktionstid, det gør, at folk falder ud af vinduet eller gør andet dumt, når de er påvirket af alkohol. Så de bliver ikke kun mere modige, de bliver faktisk også dårligere til at håndtere den øgede risiko, forklarer professor ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne S. Tolstrup.

- Jeg tror, at man også uden alkoholpåvirkning vil se, at det oftere er unge mænd end unge kvinder, der kommer til skade. Unge mænd er generelt mere risikovillige end unge kvinder. De tør køre hurtigere og udsætte sig selv for større fare. Det er simpelthen deres biologi.

Ifølge Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkohollinjen hos Alkohol og Samfund, er hans erfaring, at unge ellers generelt er gode til at passe på hinanden, når de er i byen.

- Det kunne godt være, at mænd som generelt oppebærer en højere promiller end kvinder. Og derfor kan det være de oftere begynder på en risikoadfærd - det kan være de går på line på havnekanten, kører bil eller cykel, end kvinder, som måske ikke drikker så meget, og som måske ikke har behov for den her grænsesøgende adfærd. Evnen til at træffe gode beslutninger falder med stigende promille.

Annonce

Våd alkoholkultur

Ifølge en undersøgelse fra 2019 om unges alkoholkultur, udgivet af Vidensråd For Forebyggelse er problemet med alkohol særlig stort, når de unge skifter fra grundskolen til en ungdomsuddannelse – i det sekund de unge begynder på en ungdomsuddannelse stiger alkoholforbruget drastisk.

En undersøgelse på erhvervsskoler og gymnasier viser, at det oftere er unge mænd end kvinder der er involveret i ulykker eller uheld i forbindelse med alkoholindtag. I undersøgelsen svarer 8% af pigerne og 13% af drengene af de adspurgte på gymnasiet, at de har været involveret i en ulykke i forbindelse med alkohol inden for det seneste år. På erhvervsuddannelser var det 12% af pigerne og 18% af drengene.

- Det, at der sker sådan nogle ulykker, er jo simpelthen udtryk for, at vi i Danmark har en meget våd alkoholkultur – også blandt de unge, konstaterer professor ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne S. Tolstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Danmark

Udenlandske turister fravælger Danmark: Venstre opfordrer til at fjerne seksdages-regel omgående

Annonce