Annonce
Debat

Ulven er her allerede

Alex Suszkiewicz Enhedslisten på Ærø. Arkivfoto: Kenneth Skipper.

I et debatindlæg 22.7. vedrørende kvaliteten af Ærøs grundvand anklager Bent Juul Sørensen Enhedslisten for at råbe »ulven kommer«.

På baggrund af vandprøver foretaget af myndighederne gennem de seneste fem år, har Enhedslisten på Ærø flere gange påpeget de alvorlige problemer med øens grundvand/drikkevand.

Tal fra den nationale boringsdatabase, Jupiter, og fra Danmarks nationale forskningsinstitution GEUS viser rester af sprøjtegifte i 30 ud af 31 undersøgte drikkevandsboringer på Ærø, heraf 14 over grænseværdien. Der er altså rester af sprøjtegifte i 96,8 % af kommunens drikkevandsboringer og blandt landets kommuner ligger Ærø dermed i den absolut dårligste ende.

Annonce

På landsplan er der de seneste år sket en markant stigning i prøver fra drikkevandsboringer, hvor der er fundet rester af sprøjtegifte.

Årsagen er, at man nu er begyndt at teste vandet for en række sprøjtegifte, som man ikke tidligere testede for. Man finder kort sagt flere forskellige typer af giftrester, når man leder efter dem.

Af samme grund har vi gennem flere år talt for, at Ærøs vandværker skal måle for flere pesticider, end dem der indgår i det lovpligtige målingsprogram. Udgangspunktet kunne være, hvilke pesticider man kan forvente at finde på øens landbrugsarealer.

Bent Juul Sørensens indlæg efterlader et indtryk af, at landbruget ikke har noget lod i forureningen af grundvandet, samt at de problemer der måtte være med giftrester i grundvandet alene skyldes fortidens synder.

Her skal vi blot minde Bent om giftstoffet desphenyl-chloridazon, der blev fundet i grundvandet på Ærø få år tilbage. Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt fra en sprøjtegift, som har sin klare forbindelse til gartneri og landbrugsdrift.

Giftresterne blev fundet i cirka halvdelen af øens drikkevandsboringer og i mængder, der oversteg de fastsatte grænseværdier. Tidligere formand for Ærø Vandråd Frode Madsen har i forbindelse med denne forurening udtrykt frygt for, at vi kun har set toppen af isbjerget, når det gælder giftstoffer i grundvandet (De danske vandværkers blad »Vandposten« juni 2018). Denne frygt deler vi.

Opblanding af vand fra boringer med vand forurenet over de tilladte grænseværdier med mindre forurenet vand kan kun være en kortsigtet nødløsning. Vi skal her blot pege på at andelen af boringer med giftrester over grænseværdien de seneste fem år på landsplan er steget fra 2,9 procent til i dag 11,7 procent!

Også sprøjtegifte godkendt til brug i dag siver ned til grundvandet. (Undersøgelser lavet af GEUS m.fl. i 2020). Ud af 32 undersøgte og godkendte stoffer er ni stoffer fundet i grundvandet under testmarkerne.

Problemet med giftrester i grundvandet er dermed ikke kun et spørgsmål om fortidens synder. Det handler i høj grad om den udbredte brug af kemiske sprøjtegifte, der stadig foregår i nutidens konventionelle landbrugsproduktion.

Kortsigtede løsninger med en stakket frist er ikke holdbare. Skal der sikres rent drikkevand for vores børn og børnebørn, skal der omfattende og langsigtede løsninger til. En gennemgribende omlægning til økologisk landbrugsdrift, hvor landbrugsjorden ikke sprøjtes med kemiske sprøjtegifte er sammen med et stop for private haveejeres brug af sprøjtegifte det eneste, der reelt kan beskytte drikkevandet mod pesticider.

Ærø Kommune bør derfor tilskynde og inspirere alle til at dyrke jorden uden brug af gift.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce