Annonce
Indland

Ulve på Fyn: Otte observationer på tre år

Ulven er kommet til Fyn. Her en ulv i Københavns Zoo. Arkivfoto: Scanpix

Jesper Schytte, der er professionel jæger og ulve-entusiast, fortæller til Fyens.dk, at han de seneste tre år har modtaget meldinger om otte ulveobservationer på Fyn.

Ulven er kommet til Fyn.

Eller det var den i hvert fald sidste år, har forskere fra Københavns Universitet netop fastslået, efter der er fundet dna fra en ulv på et dødt rådyr, der blev fundet et ukendt sted på Fyn sidste forår.

Men ifølge professionel jæger og ulveentusiast gennem de sidste 30 år Jesper Schytte, er der mere end en ulv på færde på den fynske jord.

Han indsamler observationer fra danskere, der mener, de har set en ulv eller har set tegn på, at der har været en ulv på dansk jord.

Jesper Schytte fortæller til Fyens.dk, at også fynboerne har meldt ind med flere ulveobservationer gennem de sidste tre år - både synsobservationer og observationer af ulvespor og andre tegn, der indikerer, at ulven er kommet.

- Sandsynligheden for at se en ulv i Danmark er meget lille, fordi den naturligt er sky over for mennesker, men observationerne på Fyn er steget de seneste år. De stiger hele tiden, siger han.

Ifølge Jesper Schytte har han modtaget otte fynske ulveobservationer de seneste tre år.

Ulven(e) er blandt andet spottet flere gange nord for Aarup, en er spottet i nærheden af Ronæs ved Nørre Aaby, mens der syd for Middelfart har været ulvehyl, og i Midtfyns-området er der blandt andet fundet spor af en ulv.

Se video om, hvordan indførelsen af ulve positivt har ændret økosystemet i Yellowstone Nationalpark, USA.

Annonce

Tegn på fynsk ulv spottet i år

Jesper Schytte fortæller, at der senest er tikket ulveobservationer ind fra Fyn i år, hvor der i Midtfyns-området er fundet spor efter en ulv.

- Der er en ung knejt, der melder flere og flere spor ind, som han har fundet på Fyn. Alle de indikationer passer jo fint med, at der nu også er fundet dna.

- Jeg har ikke været i tvivl om, at ulven var kommet til Fyn. Jeg har hele tiden troet på de indikationer, siger han.

Jesper Schytte fortæller, at de fynske ulveobservationerne primært stammer fra Vestfyn, men at man også må formode, at ulvene tager turen til Sydfyn i ny og næ.

- Sydfyn har meget dådyrvildt, og det må man formode, at de tager en bid af en gang imellem.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de vil etablere sig på Fyn, for der er rigeligt med mad til dem, siger han.

Ikke videnskabeligt bevist

Det er første gang, der er fundet ulve-dna på Fyn, og derfor er observationerne, som Jesper Schytte har modtaget, heller ikke videnskabelige beviser på, at der har været andre fynske ulve, end den, der er fundet dna af.

- At man kun har enkelte dna-prøver, der viser, at der 100 procent er tale om en ulv, har kun noget med målemetoden at gøre. Det har ikke noget med antallet at gøre.

- Ulvens, hundens og rævens dna har 96 procents lighed, og derfor er prøverne svære at tage, fordi man skal finde fire specifikke dna-pinde i prøverne for at kunne fastslå, at der er tale om en ulv, fortæller Jesper Schytte.

Han mener altså derfor, at der i nogle dna-prøver kan være tale om ulve, selvom de fire specifikke dna-pinde ikke er fundet, fordi man ud fra de 96 procent ikke kan fastslå, om der specifikt er tale om hund, ræv eller ulv.

- Vi har det gamle ordsprog om, at ulven kommer. Men man skal ikke underkende de observationer, der kommer, når der kommer tilstrækkeligt mange, siger Jesper Schytte.

Den profesionelle jæger, der også er tidligere politiassistent, mener ikke, at fynboerne skal være skræmte over, at ulven nu måske er kommet til Fyn.

- Der er ingen grund til at være bange for dem. De kan kun finde på at blive agressive, hvis de er ramt af rabies, men rabies er jo udryddet i Danmark, siger Jesper Schytte.

Rabies er også udryddet i Tyskland, hvor man mener ulvene i Danmark har taget turen fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce