Annonce
Fyn

Ulla har fundet løsningen: Smart samtaleboks gør det muligt at besøge familie på plejehjem

Tornbjerg Friplejehjem har fået en samtaleboks, som sikrer beboerne mod corona-smitte, når de har besøg. Beboer Agnethe "Nete" Thomsen og forstander Christine Wille afprøver boksen. Foto: Christian Nordholt
En samtaleboks bestående af plexiglas og et ventilationsanlæg har gjort det muligt for pårørende at besøge deres kære på plejehjem uden fare for at smitte med coronavirus. På Tornbjerg Friplejehjem i Odense er boksen allerede i brug.

Vil man udsætte sin gamle mor for smittefare eller helt undvære at se hende? Det er som valget mellem pest eller kolera.

Sådan er realiteten for rigtigt mange under coronakrisen, men nu har Ulla Thomsen, der til daglig er civilingeniør hos Novo Nordisk, fundet en løsning på problemet.

En samtaleboks med plexiglas mellem hver side af boksen gør det nu muligt for plejehjemsbeboere og familiemedlemmer at tale sammen. Den besøgende går ind via en dør på den ene side af boksen, mens beboeren går ind fra den anden side. På den måde kan man både se og høre hinanden på kort afstand uden at udsætte nogen for smittefare.

- Formålet er at have kontakt med hinanden beboer og pårørende imellem. Det er ikke 100 procent kontakt, for man rører ikke hinanden, men man har følelsen af at sidde i samme rum, fordi man kan se og høre hinanden uden elektronik, forklarer Ulla Thomsen.

Hun er overbevist om, at boksen opfylder et kæmpe behov.

- Mange beboere på plejehjem har kognitiv nedsættelse og har siddet halvanden måned uden kontakt. Der er simple tekniske løsninger, der kan afhjælpe det.

Kognitive nedsættelser er blandt andet problemer med koncentrationen, hukommelsen og indlæringen.

Sådan virker samtaleboksen

Samtaleboksen placeres, så den pårørende går til boksen via en yderdør, mens beboeren går til boksen fra en indgang fra plejehjemmet. På den måde kommer ingen af parterne i fysisk kontakt med hinanden.

Parterne kan se og høre hinanden, men er adskilt af plexiglas med små perforeringer for at undgå smittefare. Målet er at lave en boks, der har en sikkerhed som ved at holde mere end 10 meters afstand, selvom man kun sidder adskilt af glas. Det giver en følelse af at snakke med hinanden i samme rum.

Boksen er installeret med et ventilationsanlæg, som sidder inde i skabet til venstre for den pårørende. Ventilationsanlægget har et stort HEPA-filter på 0,7 x 1,4 meter. Det blæser luft hen forbi næsen på både den pårørende og beboeren, så man sidder i en strøm af HEPA-filtreret luft, der betyder, at parterne ikke kan smitte hinanden på trods af perforeringerne. Det skyldes, at HEPA-filtret vil fange små partikler fra næse og mund. Luften bliver suget ud ovre i den anden side af boksen, hvor sugekanalen sidder og trækker luften tilbage til ventilationsanlægget igen. Det giver en recirkulering af HEPA-filtreret luft for at beskytte mod coronasmitte.

HEPA-filtrer bruges i sammenhænge, hvor der er meget høje krav til luftens renhed. Blandt andet i laboratorier og på hospitaler.

Under 5.000 kroner

Ulla Thomsen arbejder til daglig med ren luft som civilingeniør hos Novo Nordisk og kunne se behovet for en samtaleboks, da hun selv har en mor, der bor på Tornbjerg Friplejehjem. Her blev samtaleboksen installeret 17. april og bruges i dag til glæde for beboere og pårørende.

- Det tog mindre end en uge at installere boksen med hjælp fra min nevø, som er tømrer.

Boksen på Tornbjerg Friplejehjem kan betegnes som en dyr prototype. Derfor arbejder Ulla Thomsen på at udvikle boksen til en mere overskuelig pris og med installation i løbet af en dag.

- Mit mål er at lave en boks med en materialepris på under 5.000 kroner og med en sikkerhed, der svarer til mere end 10 meters afstand. Jeg mener, at man kan lave noget, der giver tilstrækkelig beskyttelse væsentligt billigere.

Samtaleboksen er udstyret med en ventilationsanlæg, der blæser HEPA-filtreret luft forbi ansigterne på begge sider af boksen.

- Sikkerheden er størst på beboersiden, men meget sikker på begge sider af boksen. Med få opgraderinger vil man kunne sætte en ebola-patient på ene side og en corona-patient på den anden uden fare for, at de smitter hinanden, siger Ulla Thomsen.

Annonce

Ingen kommerciel interesse

Ulla Thomsen har fået en anonym donation til at udvikle samtaleboksen, men slår fast, at det ikke er noget, hun vil tjene penge på.

- Det er ikke en forretningsidé. Jeg vil rigtig gerne lægge en løsning ud, som andre kan kopiere. Så kan den lokale tømrer eller pedel på plejehjemmet installere boksen. Jeg skal ikke have noget at gøre med det på sigt.

Selv har Ulla Thomsens mor kognitiv nedsættelse, og civilingeniøren synes, at der er for lidt handling i forhold til tidens problematikker.

- Jeg er lidt forundret over, hvor meget man kan snakke om problemet uden at løse det, for det er ikke raketteknologi. Man kunne godt have lidt mere fokus på løsninger.

- Min mor er glad for boksen, og hun er ikke blandt dem, der er værst stillet, fordi der er nogen, der går tur med hende, siger Ulla Thomsen og tilføjer:

- Man skal ikke bilde sig ind, at det er det samme som at sidde ved siden af hinanden og holde i hånd, men det er et stykke derhenad.

Tornbjerg Friplejehjem i Odense. Foto: Christian Nordholt

Ulla Thomsen og hendes mor sidder og taler på hver sin side af plexiglasset. Privatfoto
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

OB For abonnenter

Kommentar: Forhåbentlig husker alle fans EM-euforien - og er med til at skabe ægte fodboldfeber på søndag

Assens

Brian er pedel på Terrariet og er 'skidebange' for slanger

Erhverv For abonnenter

Levende edderkopper fundet under nyt besøg på omstridt røgeri: - Vi retter op

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Middelfart

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Assens

Nationalt mindesmærke for massakre på Utøya indviet i Gadsbølle: - Det kunne være sket her

Sport For abonnenter

Næsby styrker specielt offensiven op til premieren - angriberen Esben Petersen er skiftet fra Middelfart

Middelfart

Se billederne: Historiske sejlskibe sluttede kapsejladsen af i Middelfart

Annonce