Annonce
Udland

Ukraines kirke bliver selvstændig - vrede i Rusland

Patriarken Filaret i Ukraines ortodokse kirke holdt torsdag pressemøde om en historisk beslutning, der sikrer Ukraines ortodokse kirke status som en selvstændig kirke. - Ukraine har ventet på denne historiske beslutning i 330 år, siger den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

Strid om udviklingen i den ortodokse krise ventes at blive et markant emne under Ukraines præsidentvalgkamp.

Ukraines ortodokse kirke får status som en selvstændig kirke, hvilket bliver fejret som en historisk begivenhed i landet. I Rusland kaldes det en katastrofe, og der er vrede hos den russiske patriark.

Torsdagens beslutning blev truffet på et møde i Istanbul af den økumeniske patriark Bartholomeus af Konstantinopel. Han regnes som åndelig leder for verdens ortodokse kirker og har sit hovedsæde i den tyrkiske storby.

- Ukraine har ventet på denne historiske beslutning i 330 år, siger den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

- Det er en sejr, hvor det gode vinder over det onde. Hvor lyset vinder over mørket, siger præsidenten, som torsdag holdt en tv-transmitteret tale om den nye udvikling i landets kirke.

Rusland havde advaret mod en udvikling, hvor den ukrainske kirke får tilladelse til at bryde med Ruslands magtfulde ortodokse kirke, der ledes af patriarken Kirill.

Den russiske patriark rejste tidligere i år til Istanbul i et forsøg på at overtale patriarkatet til at afstå fra beslutningen.

Den nye situation vil uundgåeligt komme til at spille en afgørende rolle ved Ukraines præsidentvalg i marts næste år, da præsident Porosjenko har gjort uafhængighed af Ruslands ortodokse kirke til en at af sine vigtigste mærkesager i sin kamp for at blive genvalgt.

Istanbul fik sit nuværende navn efter den osmanniske erobring af Konstantinopel i 1453. Byen var endnu tidligere hovedstad i Det Byzantinske Rige.

I Moskva siger en talsmand for den russiske patriark i en tv-transmitteret kommentar, at "Patriarkatet i Konstantinopel har overskredet en rød linje".

Moskvas Patriarkat har massiv opbakning i Kreml. Det argumenterer for, at det teknisk set har stået for tilsynet af de fleste menigheder i Ukraine, og det har advaret mod at skabe splittelse mellem verdens ortodokse kirker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce